Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Florin Roşu, susţine că, o virulenţă mai scăzută a tulpinii Omicron, aşa cum rezultă din primele date ştiinţifice, ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Din datele ştiinţifice pe care le avem până acum, tulpina Omicron are transmisibilitate mult mai mare decât Delta, în schimb se pare că virulenţa este mult mai mică, ceea ce ar putea însemna începutul sfârşitului pandemiei. Acest fapt se va realiza prin fenomenul de inversare a dominanţei celor două tulpini, procesul fiind unul de durată, probabil de aproximativ un an. Tulpina Delta este în continuare dominantă în România şi Europa", a declarat miercuri managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

Medicul ieşean afirmă că peste două săptămâni vom şti cu exactitate cât de virulentă este tulpina Omicron, urmărind evoluţia cazurilor din Africa de Sud.

Florin Roşu este convins că în valul cinci vor mai exista cazuri grave care vor necesita îngrijire în terapie intensivă, dar intensitatea valului va fi condiţionată de respectarea unor reguli precum prevenţia şi testarea extinsă, însă va depinde şi de nivelul vaccinării.

"Aşa cum am afirmat la debutul pandemiei, aceasta se va întinde până la începutul anului 2023, în timp ce anul 2022 va fi anul de trecere, de transformare a patologiei COVID-19, boala devenind ca o gripă. Chiar dacă nu există similitudini între cele două boli, fiind patologii diferite, vor exista cazuri, unele necesitând îngrijire de terapie intensivă. Prevenţia COVID-19 va fi reprezentată de vaccin, într-o singură doză, dar şi tratamentul cu un medicament antiviral ţintit", a adăugat managerul spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu.

 

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.