Managerul Institutului Matei Balş, Cătălin Apostolescu, consideră că este puţin probabil să mai avem o nouă pandemie de SARS-COV-2 de amploarea celei pe care am trăit-o în ultimii trei ani, precizând că vor mai fi valuri epidemice de intensitate mai mică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Cătălin Apostolescu a fost întrebat marţi, la Prima News, dacă această pandemie de COVID s-a încheiat cu adevărat şi dacă riscăm să vedem noi valuri. 
“Este puţin probabil să mai avem o nouă pandemie de SARS-COV-2 de amploarea celei pe care am trăit-o în ultimii trei ani, dar asta nu înseamnă că nu vom mai avea nişte valuri epidemice, sigur, de intensitate mai mică şi sperăm şi cu forme clinice de boală mai uşoare. Dacă vom mai avea alte pandemii în viiitor? Cu certitudine da. Şi va trebui să ne aşezăm frumos la masă, să ne facem un bilanţ, să vedem dacă România a răspuns corespunzător acestei provocări şi dacă nu, ce lecţii trebuie să învăţăm”, a declarat managerul Institutului Matei Balş.
El a precizat că lecţia care trebuie învăţată este să comunicăm mai bine şi să nu mai fim dependenţi de alţii pentru medicamente şi echipamente medicale. 
“O lecţie pe care ar trebui să o învăţăm este faptul suntem dependenţi din punct de vedere al medicamentelor şi echipamentelor de alţii şi va trebui să ne dezvoltăm propria noastră infrastructură. Va trebui să învăţăm să comunicăm mai bine pentru că nu trebuie să ne ascundem după degete, dar campania de vaccinare a cam eşuat pentru că am vaccinat foarte puţin din populaţie şi o îmbunătăţire a mesajelor care se pot adresa diverselor grupuri populaţionale este necesară. Şi mai sunt foarte multe alte lecţii, dar important este să nu ne îmbătăm cu apă rece şi acuma să încercăm să tragem concluziile şi să învăţăm”, a afirmat Cătălin Apostolescu. 
El a precizat că de la pandemia de gripă spaniolă de la sfârşitul Primului Război Mondial au mai existat pandemii mai tăcute. 
“Să nu uităm că am avut pandemie de poliomielită, care a fost mai tăcută, că am avut pandemie de HIV, care, de asemenea, merge pe tăcute. Şi dacă ne uităm în istorie, vedem că practic la fiecare generaţie venea câte o epidemie serioasă”, a mai precizat Cătălin Apostolescu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.