Alergarea pe malul mării prin apă, îngroparea în nisip sau simpla plimbare de dimineaţă pe ţărm pot îmbunătăţi circulaţia periferică, tratează retenţia de apă şi durerile articulare, spune Mihaela Proicea, managerul unei clinici de vertebrologie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Vacanţa la mare, atât de îndrăgită de oameni pentru bronz şi relaxare, ne poate ajuta şi la tratarea gratuită a unor probleme de sănătate, o alergare pe malul mării prin apă, îngropatul în nisip sau simpla plimbare de dimineaţă pe ţărm îţi pot îmbunătăţi circulaţia periferică şi te pot ajuta să scapi de retenţia de apă şi de durerile articulare", spune Mihaela Proicea.

Talasoterapia

Acţionează prin factorul chimic exercitat de apa de mare, factorul termic şi factorul mecanic, constituit de atingerea valurilor şi de presiunea hidrostatică produsă de acestea. Practicată sub forma alergării prin apă, pe malul mării sau prin reprize de mers alert prin apă, ceva mai departe de mal, talasoterapia influenţează direct circulaţia periferică venoasă, precizează ea.

Se recomandă în special persoanelor cu tot felul de sensibilităţi, cu probleme de circulaţie, în cazul tulburărilor de creştere, cu meteosensibilitate sau predispoziţii la infecţii ale aparatului respirator şi persoanelor care au carenţe de iod. De asemenea, valurile şi nisipul sunt excelente ”medicamente” pentru cei care se confruntă cu dureri articulare, a adăugat reprezentantul clinicii medicale.

Cura heliomarină

Plimbările de-a lungul plajei, dimineaţa ori seara, reprezintă, de asemenea, adevărate cure, asigurând o tonifiere a organismului, dar şi un somn mai liniştit şi mai plăcut. Aerosolii marini care se formează prin spargerea valurilor în larg sau prin lovirea lor de ţărm şi de diguri sunt foarte buni pentru sănătate. Aceştia sunt încărcaţi electric şi se răspândesc până la distanţe de cinci până la 100 de metri de ţărm, susţine Proicea. Terapia se recomandă pentru alergii, sistem respirator, astm bronşic, rinofaringite, sinuzite sau laringotraheite. Pentru o şi mai mare eficienţă în tratarea acestor afecţiuni, plimbările pe malul mării pot fi asociate cu o cură de inhalaţii sub supraveghere medicală.

Psamoterapia sau tratamentul cu nisip fierbinte

Este o metodă de terapie uscată, care utilizează factorii mecanic, chimic şi de temperatură exercitaţi de nisip asupra corpului, în timpul unei împachetări. Îngroparea în nisip este una dintre cele mai vechi metode de termoterapie, care favorizează termogeneza şi termoliza. Durata unei şedinţe creşte progresiv de la 5 la 20-30 de minute şi favorizează pierderea unei cantităţi de unu, până la 1,5 litri de apă.

Este indicată în reumatismul cronic degenerativ, în obezitate şi hipotiroidie. Asociată cu talasoterapia, psamoterapia poate fi practicată şi de persoanele perfect sănătoase, în scop de tonifiere generală, prin contrast termic rece/cald, a mai explicat sursa citată.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.