Spitalul de Boli Infecţioase ”Dr. Victor Babeş” din Timişoara a încheiat un contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate prin care, din această lună, mamografiile pot fi făcute gratuit, în baza unui bilet de trimitere şi a unei programări telefonice prealabile.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit unui comunicat de presă, de marţi, al Spitalului de Boli Infecţioase Timisoara, screening-ul mamar reprezintă o metodă de investigare imagistică a sânilor pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariţia simptomelor sau de identificarea unui nodul palpabil. Mamografia dă posibilitatea depistării microcalcificărilor de la nivelul sânilor. Investigaţia este o radiografie a sânilor folosită pentru stabilirea unui diagnostic.
 
„Spitalul Victor Babeş derulează  o campanie de prevenţie a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timişoara şi Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuţă” Cluj-Napoca. Prin aceasta, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani, fără istoric de cancer mamar, cu domiciliul în Timiş, au beneficiat de o mamografie gratuită. Acum, însă, în urma semnării contractului cu CJAS Timiş, pot fi făcute mamografii gratuite tuturor femeilor care necesită o asemenea investigaţie . Sunt suficiente o trimitere de la medicul specialist către spital şi o programare telefonică”, a declarat conf. dr. Diana Manolescu, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase ”Dr. Victor Babeş” Timişoara.
 
Aparatul folosit în cadrul Laboratorului de Radiologie şi Imagistică Medicală este unul de ultimă generaţie şi permite, prin folosirea unei tehnici 3D cu tomosinteză, obţinerea unor imagini la o calitate superioară. În acelaşi timp, face posibilă stabilirea formei şi a mărimii unei eventuale neoplazii. Analiza presupune o radiografie a sânului în două planuri, folosind în acelaşi timp o doză redusă de raze X.
   
„Cancerul de sân se numără printre puţinele afecţiuni oncologice care, prin screening, pot fi depistate într-o fază incipientă. Studiile arată că supravieţuirea la 5 ani este între 95 şi 99%, dacă malignitatea este descoperită în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân). Însă, depistat în formă metastatică, cu întârzierea demarării tratamentului, rata de supravieţuire poate să scadă şi sub 30%. De aceea, o asemenea investigaţie este obligatorie după vârsta de 40 de ani, iar, dacă apar suspiciuni, şi mă refer aici la modificări ale sânului, culoare, formă, textură, ce pot fi identificate chiar şi prin simpla autopalpare, este necesară realizarea unei mamografii”, a adăugat Diana Manolescu.
 
Recomandări pentru realizarea unei mamografii: Evaluarea ar trebui realizată între a 7-a şi a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflaţi sau dureroşi). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruaţia;  Se recomandă să vă prezentaţi cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situaţia actuală; Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică şi talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie;  Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului şi a lenjeriei textile din partea superioară a corpului; Uneori examenul mamografic iniţial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.
 
Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0735.222.885, de luni până vineri, între orele 8.00-14.00.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.