Mamografia, o tehnică de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân care oferă posibilitatea de intervenţie imediată şi de tratament adecvat în stadiile incipiente ale bolii, poate fi făcută gratuit la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Potrivit reprezentanţilor Spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara, detectarea timpurie a cancerului de sân cu ajutorul acestei investigaţii imagistice poate face diferenţa între vindecare şi evoluţia spre stadii avansate ale bolii, cu impact semnificativ asupra calităţii vieţii. Mamografia permite identificarea leziunilor suspecte, chiar şi a celor de dimensiuni foarte mici. Astfel, este posibilă iniţierea tratamentului într-un timp cât mai scurt. Tratamentul precoce face ca şansele de succes să fie mult mai mari şi poate elimina necesitatea unor intervenţii chirurgicale radicale sau a terapiilor agresive. 
 
”Deşi cancerul de sân se numără printre afecţiunile oncologice ce pot fi depistate în stadii incipiente, prin investigaţii imagistice, numărul femeilor care îşi fac un control regulat este în continuare mic. Anul trecut, în urma unei campanii de screening, au fost investigate 1.300 de femei. Peste 10 la sută dintre acestea au avut un rezultat pozitiv la examenul mamografic. În cadrul Laboratorului de Radiologie, însă, putem aprofunda investigaţiile, în cazul în care există o suspiciune de boală oncologică, cu examen ecografic, IRM de sân, iar apoi să realizăm o biopsie mamară”, a explicat conf. dr. Diana Manolescu, medic primar radiologie şi imagistică medicală. 
 
Depistarea precoce, în stadii incipiente, a unei boli oncologice de sân face ca şansele de vindecare să fie de peste 95 la sută. În România, însă, cancerul de sân este principala cauză de mortalitate la femei. Statisticile arată că una din opt femei este diagnosticată cu cancer mamar. 
 
”Celulele canceroase pot migra, dezvoltând metastaze. De aceea, cu cât aceste celule «bolnave» sunt distruse mai repede, cu atât şansele de a supravieţui unei maladii cumplite sunt mai mari. Mamografia reprezintă, de fapt, primul pas în depistarea imagistică a unei neoplazii. Aparatul pe care-l avem în dotarea Laboratorului de Imagistică Medicală este unul foarte performant. Mamograful digital cu tomosinteză este cea mai modernă metodă pentru diagnosticarea imagistică a nodulilor. Practic, sânul este scanat în două incidenţe, iar tomosinteza permite obţinerea unor imagini 3D de înaltă rezoluţie cu întregul sân. Astfel, prin această tehnică pot fi depistate microcalcificările la nivelul sânului, mai ales că acestea reprezintă un semnal de alarmă care precede apariţia unui cancer mamar”, a arătat Diana Manolescu.
 
Mamografia se recomandă a fi făcută o dată la doi ani, după vârsta de 40 de ani, sau ori de câte ori se observă modificări la nivelul sânului, formă, culoare, textură. 
 
Medicii afirmă că evaluarea ar trebui realizată între a 7-a şi a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflaţi sau dureroşi). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruaţia. Se recomandă prezentarea cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situaţia actuală. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică şi talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie. Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului şi a lenjeriei textile din partea superioară a corpului. Uneori examenul mamografic iniţial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară. 
 
Mamografiile sunt gratuite în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeş”, în baza unei trimiteri de la medicul specialist şi a biletului de decont CAS. Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0746741611, de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.