Ministerul Afacerilor Interne precizează, pe pagina de Facebook, că nu are în lucru un proiect de act normativ care să limiteze pensionările din sistem la vârste tinere, susţinând că o astfel de iniţiativă "nu se poate face cu aplicare peste noapte".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În ceea ce priveşte o eventuală decizie a Guvernului care să limiteze această situaţie de ieşiri masive la pensie la vârste tinere din partea angajaţilor sistemului de siguranţă şi securitate naţională, MAI apreciază că o astfel de iniţiativă nu se poate face cu aplicare peste noapte, aşa cum susţin unii lideri sindicali. De altfel, MAI nu a iniţiat şi nu are un astfel de proiect în lucru”, se arată în postarea de pe contul de Facebook al Ministerului Afacerilor Interne.

Ministerul apreciază că modificările legislaţiei în ceea ce priveşte pensionarea poliţiştilor trebuie să ţină seama de ”interdicţiile, pericolele şi riscurile specifice funcţiilor pe care le îndeplinesc angajaţii din sistemul de ordine şi siguranţă publică.”

MAI răspunde şi acuzaţiilor liderului sindical Dumitru Coarnă, care a afirmat că unii poliţişti au fost lăsaţi să se pensioneze cu încălcarea prevederilor legale în vigoare pentru a fi apoi reangajaţi ca personal contractual în minister, înainte ca Guvernul să modifice prin OUG condiţiile de pensionare care vor duce la scăderea pensiilor din sectorul de apărare şi ordine publică.

”Toţi angajaţii MAI care au ieşit la pensie în ultimii ani, indiferent de vârsta acestora, au încetat raporturile de serviciu cu respectarea prevederilor actualei legi privind pensiile militare şi statutele profesionale. Au existat situaţii în care personalul a ieşit la pensie la vârste cuprinse între 40 şi 45 de ani. În toate aceste cazuri, s-au îndeplinit însă condiţiile legale de pensionare şi s-a respectat voinţa angajatului care îndeplinea aceste condiţii”, precizează MAI.

HotNews a scris, sâmbătă, că Ministerul Muncii ar pregăti un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care să fie modificat modul de calcul al pensiilor militarilor, noul algoritm urmând să le reducă apreciabil pentru cei care se vor pensiona după adoptarea actului normativ. Adoptarea OUG ar putea fi unul dintre motivele pentru care se doreşte convocarea sesiunii extraordinare a Parlamentului, între 2 şi 4 august.

Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, că există un val de pensionări in sistemul militar, din cauză că oamenii au auzit că s-ar putea modifica algoritmul de calcul, el dând asigurări că a convenit cu premierul Mihai Tudose şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, ca nivelul pensiilor acestora să nu se schimbe.

„În situaţia modificării actualei legi a pensiilor militare, suntem de părere că trebuie păstrat acelaşi algoritm de calcul al pensiilor, lucrul acesta este convenit şi cu prim-ministrul, Mihai Tudose, este convenit şi cu doamna Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, convenit şi la nivel politic cu preşedintele PSD, Liviu Dragnea”, a subliniat social-democratul.

Adrian Ţuţuianu şi-a exprimat opinia că „valoarea pensiei nu trebuie să depăşească 100% din baza de calcul” ”Şi nu vom afecta în niciun fel pensiile aflate în plată, acestea rămânând la valoarea actuală”, a spus el.

Întrebat de ce există acest val de pensionări în armată, Adrian Ţuţuianu a spus că „oamenii au auzit diverse discuţii în spaţiul public despre sistemul pensiilor militare de stat, foarte mulţi au auzit că se poate schimba baza de calcul şi că ar putea să ia pensii mai mici”.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.