Comuna Agapia din judeţul Neamţ nu este printre localităţile în care în 11 iunie vor fi organizate alegeri locale parţiale pentru că încetarea mandatului primarului Neculai Nastasă, dispusă de prefect în martie, pentru conflict de interese, a fost contestată în instanţă şi până în prezent nu a fost dată o soluţie definitivă în această cauză, a precizat vineri Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernul a decis, joi, ca în 11 iunie să se organizeze scrutinul local parţial pentru alegerea primarilor în 49 de localităţi în care această funcţie a rămas vacantă ca urmare a demisiilor unor titulari, situaţiilor de incompatibilitate sau conflict de interese, invalidării mandatelor, decesului sau aplicării unei pedepse privative de libertate.

Comuna Agapia nu a fost inclusă printre localităţile unde în 11 iunie vor fi organizate alegeri locale parţiale pentru că situaţia juridică a acesteia nu este clară, arată Ministerul Afacerilor Interne.

În 1 martie, prefectul judeţului Neamţ a dispus, prin ordin, încetarea de drept a mandatului primarului comunei Agapia, Neculai Nastasă, pentru conflict de interese.

Neculai Nastasă a contestat, la Tribunalul Neamţ, decizia prefectului, cerând suspendarea şi anularea Ordinului din 1 martie.

În 10 martie, Tribunalul Neamţ a respins cererea lui Neculai Nastasă de suspendare a aplicării Ordinului prefectului judeţului Neamţ.

Cererea de anulare a ordinului de încetare de drept a mandatului primarului Neculai Nastasă, înregistrată la instanţă în 10 martie, urmează să fie soluţionată tot de Tribunalul Neamţ, care încă nu a stabilit un termen de judecată.

„Cum în cazul dosarului privind cererea de anulare a Ordinului Prefectului, instanţa nu s-a pronunţat încă, această localitate nu a putut fi inclusă în lista acelora unde se vor organiza alegeri locale parţiale. După finalizarea dosarului de contencios administrativ, în funcţie de soluţia definitivă, se va avea în vedere necesitatea organizării unor alegeri locale parţiale în respectiva localitate, alături şi de altele, aflate în situaţii similare, în care urmează să fie pronunţate soluţii definitive ale instanţelor de judecată”, a precizat Ministerul Afacerilor Interne.

Potrivit Legii 393/2004 privind statutul aleşilor locali, în cazurile de condamnare prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă la o pedeapsă privativă de libertate, incompatibilitate, pierderea drepturilor electorale, punerea sub interdicţie judecătorească, încetarea înainte de termen a mandatului primarului se constată doar prin ordin al prefectului.

În aprilie 2014, Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că primarul comunei Agapia, Neculai Nastasă, a fost în conflict de interese administrativ, pentru că a semnat două contracte de concesiune cu Asociaţia Crescătorilor de Animale “Răchitiş” Agapia, asociaţie în cadrul căreia fiul acestuia era membru fondator.

Neculai Nastasă a contestat atunci decizia, la Curtea de Apel Bacău, instanţă care în 11 septembrie 2014 i-a admis acţiunea şi a dispus anularea raportului ANI.

Decizia a fost contestată de ANI în octombrie 2014, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar judecarea recursului a început în aprilie 2016. După aproape un an de judecată, în 8 februarie 2017, instanţa supremă a admis recursul ANI şi a respins, definitiv, acţiunea formulată de Neculai Nastasă.

Potrivit prevederilor legale, persoana faţă de care s-a constatat existenţa conflictului de interese este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică  pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului.

În 2016, Neculai Nastasă a obţinut un nou mandat de primar al comunei Agapia, astfel că, după decizia definitivă a instanţei supreme, prefectul judeţului Neamţ a dispus, în baza acestei horărâri şi a raportului de evaluare al ANI privind conflictul de interese, încetarea de drept a mandatului primarului comunei Agapia. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.