Ministerul Afacerilor Interne a anunţat că sâmbătă peste 12.000 de angajaţi au făcut verificări pentru a vedea dacă sunt respectate măsurile împotriva pandemiei. Astfel, au fost aplicate 5.337 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 924.857 lei şi întocmite cinci dosare penale pe numele a cinci persoane pentru zădărnicirea combaterii bolilor. De exemplu, poliţiştii din localitatea Băleni, Dâmboviţa, s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca, pe raza comunei, se desfăşoară un eveniment privat. Aceştia au constat că într-o sală de evenimente private are loc o petrecere la care au participă 44 de persoane, fiind încălcate prevederile legale in vigoare. Administratorul societăţii a fost sancţionat contravenţional cu amenda de 10.000 de lei, iar participanţii la eveniment au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi in cuantum de 1.000 de lei, fiecare. În Cluj-Napoca poliţiştii au aplicat mai multe amenzi în cazul unei persoane care organizase o petrecere privată, fără respectarea legislaţiei în vigoare, şi a participanţilor la acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Peste 12.000 angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, alături de reprezentanţi ai altor instituţii au continuat ieri, 16 ianuarie, misiunile pe linia respectării măsurilor de protecţie sanitară, acţiuni care au presupus verificarea a aproape 4.600 de operatori economici şi aproximativ 90.000 de persoane. Astfel, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, împreună cu autorităţile locale, au verificat,  4.594 de  operatori economici, 227 de operatori de transport persoane, peste 10.100 de locaţii obiective de interes (inclusiv 3.571 de restaurante, terase sau fastfood-uri), precum şi  89.727 de persoane”, arată MAI, într-un comunicat de presă.
 
Sursa citată precizează că în urma verificărilor  au fost aplicate 5.337 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 924.857 de lei.
 
Principalele abateri constate au fost nerespectarea măsurilor privind carantina şi izolarea, nepurtarea măştii de protecţie sau nerespectarea distanţării fizice, situaţii în care au fost aplicate 4.622 de sancţiuni contravenţionale,  în valoare totală de  623.837 de lei.
 
Totodată, au fost aplicate 708 sancţiuni, în valoare de 294.550 de lei pentru nerespectarea de către agenţii economici, instituţii publice sau persoane fizice a măsurilor privind organizarea ori participarea la evenimente publice sau private,  transportul de persoane, organizarea programului de lucru ori nerespectarea restricţiilor privind deplasarea/libera circulaţie a persoanelor.
 
De asemenea, au fost întocmite 5 dosare penale, în care sunt cercetate 5 persoane, pentru  zădărnicirea combaterii bolilor (conform art. 352 din Codul Penal).
 
La acţiunile de control au participat, zilnic, în medie, peste 6.700 de poliţişti, 2.600 de jandarmi, 1.600 de poliţişti de frontieră şi aproximativ 1.200 de cadre ISU. În fiecare zi, efectivele MAI au beneficiat de sprijinul poliţiştilor locali şi al angajaţilor de la ANSVSA, ANPC, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii.
 
În intervalul amintit, la linia telefonică TEL VERDE au fost primite 15 apeluri telefonice dintre care 7 s-au confirmat, care au fost direcţionate pentru verificări la nivelul municipiului Bucureşti şi a 7 de judeţe.
 
MAI reaminteşte că respectarea măsurilor luate de autorităţi pentru prevenirea şi combaterea răspândirii COVID-19 precum şi o conduită socială responsabilă sunt condiţii esenţiale pentru limitarea răspândirii acestui virus.
 
Dintre recomandările autorităţilor în acest sens sunt: evitarea zonelor aglomerate,  a contactului direct cu alte persoane, evitarea atingerii suprafeţelor care sunt atinse în mod frecvent şi de alte persoane, evitarea călătoriilor cu mijloace de transport în comun aglomerate, păstrarea distanţei de cel puţin 1,5 metri faţă de alte persoane.
 
„Spre exemplu, la data de 16 ianuarie a.c., poliţiştii din localitatea Băleni (Dâmboviţa) s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca, pe raza comunei, se desfăşoară un eveniment privat. Poliţiştii au constat că într-o sală de evenimente private are loc o petrecere la care au participă 44 de persoane, fiind încălcate prevederile legale in vigoare. Administratorul societăţii a fost sancţionat contravenţional cu amenda de 10.000 de lei, iar participanţii la eveniment au fost sancţionaţi contravenţional cu amenzi in cuantum de 1.000 de lei, fiecare. 
 
În Cluj Napoca poliţiştii au aplicat mai multe sancţiuni în cazul unei persoane care organizase o petrecere privată, fără respectarea legislaţiei în vigoare, şi a participanţilor la acesta. În cauză sunt în efectuate verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de «zădărnicirea combaterii bolilor»”, mai arată sursa menţionată.   
 
„Cazuri similare au mai fost înregistrate în ultimele zile. Astfel, poliţişti din cadrul Poliţiei Municipiului Tecuci s-au autosesizat cu privire la faptul că, la un restaurant din municipiul Tecuci are loc o petrecere privată, cu ocazia căsătoriei dintre doi tineri. În urma descinderii (cu sprijinul jandarmilor şi poliţiştilor locali), au fost identificate 140 persoane, care participau la eveniment. Cei prezenţi au fost legitimaţi, li s-a recomandat să meargă către domiciliu. Până în prezent, poliţiştii au aplicat 33 de sancţiuni contravenţionale, pentru participanţii la eveniment, verificările nefiind finalizate. Valoarea amenzilor aplicate este de 17.000 de lei”, conchide sursa amintită.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.