Un număr de 53 de localităţi din 19 judeţe au fost afectate de ploile abundente şi vijeliile din ultimele 24 de ore, fiind inundate 36 de case şi aproape o sută de curţi, arată cel mai recent bilanţ transmis de MAI. În Timiş, o femeie a cărei casă a fost înconjurată de ape a fost salvată cu barca de pompieri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În ultimele 24 de ore, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) şi autorităţile locale au acţionat în sprijinul comunităţilor din cele 53 de localităţi din 19 judeţe (Alba, Arad, Argeş, Bihor, Buzău, Dâmboviţa, Giurgiu, Gorj, Galaţi, Hunedoara, Ilfov, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Timiş, Teleorman, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea) în care s-au produs efecte ale fenomenelor meteorologice şi hidrologice, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de MAI.

La această oră, sunt în desfăşurare intervenţii în judeţele Arad, Giurgiu, Timiş şi Vâlcea. În localitatea Ierşnic din judeţul Timiş, un echipaj de pompieri a intervenit cu ajutorul unei bărci pentru a salva o femeie a cărei casă a fost înconjurată de ape.

În ultimele 24 de ore, la nivel naţional, au fost afectate 36 de case, 36 de beciuri/subsoluri, 98 de curţi, 29 de anexe gospodăreşti şi două imobile ale unor operatori economici.

Potrivit MAI, circulaţia rutieră este afectată pe un drum naţional (DN 7 - Arad) şi pe trei drumuri judeţene (DJ 205D - Vrancea, DJ 609 - Timiş şi DJ 682 - Arad). Totodată, traficul rutier este blocat pe un drum naţional (DN 73D - Argeş) şi un drum judeţean (DJ 203K - Buzău) din cauza alunecărilor de teren, iar pe un drum naţional (DN 7 - Vâlcea) se circulă cu dificultate din cauza apei acumulate pe carosabil.

FOTO:ISU Timiş
FOTO:ISU Timiş

De asemenea, în ultimele 24 de ore au fost emise 22 de avertizări/atenţionări de fenomene meteorologice imediate, dintre care 11 Cod Portocaliu pentru 10 judeţe şi 11 Cod Galben pentru 13 judeţe.

În această dimineaţă la ora 10 a intrat în vigoare un Cod Galben de instabilitate meteorologică şi cantităţi însemnate de apă, valabil până la ora 22.00, pentru Banat, Crişana, Transilvania, Maramureş, nordul Olteniei şi local în Moldova, precum şi în zonele de munte. Pentru judeţele Timiş, Aradad şi Bihor, Codul Galben este valabil până vineri, ora 06.00.

Totodată, informarea meteorologică de instabiilitate atmosferică, valabilă pentru întreg teritoriul naţional, s-a prelungit până luni, 10 iunie.

De asemenea, sunt în vigoare avertizări hidrologice pe anumite sectoare ale fluviului Dunărea şi pe majoritatea râurilor din ţară.

Timp de şapte zile, evoluţia situaţiei operative şi măsurile adoptate au fost monitorizate şi coordonate prin Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI, completat cu Giurgiuupa operativă a IGSU, care a fost în permanentă legătură cu celelalte instituţii reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă.

În scopul limitării efectelor fenomenelor hidrometeorologice, au acţionat sau au fost pregătiţi să intervină, în medie, zilnic, peste 14.260 lucrători MAI (pompieri, poliţişti şi jandarmi) cu un număr de 6.000 de mijloace.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.