Ministerul Afacerilor Externe (MAE) recomandă românilor din diaspora care vor să voteze pentru alegerile prezidenţiale să se prezinte la vot în cele trei zile, încercând să evite aglomerarea în ziua de duminică. MAE precizează că 91 de diplomaţi au fost trimişi în străinătate din centrala de la Bucureşti pentru a participa la procesul electoral.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Adresez insistent rugămintea cetăţenilor români care se află în străinătate pe durata alegerilor prezidenţiale să se prezinte la vot pe durata celor trei zile pentru a evita aglomerarea pe parcursul ultimei zile", a declarat, joi după-amiază, într-un briefing de presă, Iulian Ivan, reprezentantul MAE cu însărcinări speciale pentru procese electorale.

Potrivit acestuia, MAE a pus la dispoziţie pe site-ul instituţiei lista secţiilor de votare şi o hartă interactivă a acestora şi a trimis 91 de diplomaţi din centrala de la Bucureşti să se alăture celor detaşaţi în străinătate pentru a participa la procesul electoral.

"Astăzi, ministrul Afacerilor Externe a transmis o scrisoare preşedintelui Biroului Electoral pentru străinătate pentru a solicita comunicarea eventualei necesităţi de suplimentare a personalului tehnic auxiliar. De asemenea, MAE a alocat o proporţie însemnată de resursă umană necesară constituirii şi funcţionării birourilor secţiilor de votare. Membrilor misiunilor diplomatice şi consulare angrenaţi în efortul de organizare în bune condiţii a procesului electoral li se adaugă 91 de diplomaţi, reprezentând 10 la sută din numărul personalului din cadrul centralei, trimişi din centrala MAE pentru a face parte din birourile secţiilor de votare din străinătate”, a precizat reprezentantul MAE

El a precizat că cele 835 de secţii de votare au fost înfiinţare după ce autorităţile s-au consultat cu comunităţile de români din afara graniţelor.

Iulian Ivan a mai precizat că românii din diaspora care s-au înscris pentru a folosi dreptul la vot prin corespondenţă, dar care nu au primit buletinele de vot se pot prezenta la secţii să-şi exprime votul.

"Plicurile care sosesc sunt înregistrate în aplicaţie, urmând ca fiecare alegător să primească, în cursul zilei de vineri dimineaţa, mesaj dacă plicul a ajuns sau nu la destinaţie. Alegătorul care primeşte un astfel de mesaj se poate prezenta la orice secţie de votare din străinătate pentru a-şi exercita dreptul de vot”, a precizat reprezentatul MAE.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.