Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vineri, de Ziua Internaţională de Comemorare a Genocidului Romilor, un omagiu tuturor victimelor de etnie romă care au suferit pe întreaga perioadă a celui de-al Doilea Război Mondial. MAE condamnă cu fermitate orice act cu caracter rasist şi îndeamnă la asumarea responsabilităţii comune de a înlătura prejudecăţile şi de a lupta împotriva discriminării şi acţiunilor extremiste cu caracter etnic sau rasist

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Combaterea rasismului, intoleranţei, xenofobiei, populismului şi antisemitismului a reprezentat una din temele prioritare pentru România în exercitarea mandatului Preşedinţiei Consiliului UE. Ministerul Afacerilor Externe susţine consolidarea eforturilor pentru includerea în programele educative a problematicii genocidului romilor din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi pentru asigurarea unor condiţii sociale decente ultimilor supravieţuitori romi ai deportărilor în Transnistria. În egală măsură, Ministerul Afacerilor Externe consideră important să existe un parteneriat eficient între instituţiile şi autorităţile publice, Parlamentul României şi reprezentanţii societăţii civile din România, astfel încât să se elimine orice formă de discriminare şi incitare la ură etnică sau rasială”, a transmis, vineri, MAE, printr-un comunicat de presă.

Sursa citată precizează că, în contextul acţiunilor diplomatice multilaterale, România acordă atenţie specială problematicii memoriei victimelor genocidului romilor din perioada Holocaustului şi a necesităţii educării tinerelor generaţii asupra acestui episod tragic al istoriei europene.

”În acest sens, pe durata exercitării mandatului preşedinţiei IHRA, România a încurajat eforturile internaţionale în domeniul educaţiei privind problematica genocidului romilor. Ca urmare a acestor demersuri, cu sprijinul financiar al IHRA, a devenit disponibilă platforma educaţională online http://www.romasintigenocide.eu/en/home, care conţine materiale didactice în 11 limbi europene, inclusiv limba română”, a mai transmis MAE.

Totodată, în mai 2017 a fost organizată conferinţa IHRA cu titlul “50 de ani de cercetare în domeniul genocidului romilor”, IHRA a publicat un compendiu al organizaţiilor internaţionale care se ocupă de cercetarea în domeniul genocidului romilor şi un sumar bibliografic al lucrărilor relevante în domeniul genocidului şi persecuţiilor roma şi sinti.

Anul acesta se comemorează 75 de ani de la evenimentele din 2 august 1944, când aproximativ 3.000 de romi din lagărul Auschwitz-Birkenau au căzut victime ale regimului nazist. În amintirea acestui tragic eveniment, ziua de 2 august a devenit cunoscută drept Ziua Internaţională de Comemorare a Genocidului Romilor.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.