Lucrările pentru reabilitatea Cazinoului din Constanţa au început, iar în prezent sunt demolate elementele care au fost introduse ulterior construcţiei originale, urmând ca faţada clădirii să ajungă la forma originală din 1910. Cu acest prilej, va fi demolată o scară construită după 1986 care nu a respectat stilul Art Nouveau al monumentului şi a astupat faţada Cazinoului dinspre mare. Printre ziduri, echipele de restauratori au găsit schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primăria Constanţa a trimis sâmbătă, un comunicat de presă, în care anunţă că echipele de experţi au început deja lucrul la Cazinou, iar specialişti din Germania şi Austria testează probe de tencuială, parament, finisaje şi ornamente. 
Coordonatorul lucrărilor la Cazinou, inginerul Marius Stan, a afirmat că în prezent au loc lucrări de demolare şi de desfacere a elementelor care nu respectă forma originală a clădirii. 
“În acest moment se execută lucrări de demolare şi desfacere a elementelor introduse ulterior construcţiei iniţiale, pentru a aduce faţada la forma originală din 1910.  Vor fi efectuate recompartimentări, conform autorizaţiei de construire emisă de Primăria Constanţa, pentru funcţiunile noi pe care le va avea Cazinoul.  La ultima restaurare au fost introduse elemente care nu corespund şi acestea vor trebui desfiinţate”, a afirmat Marius Stan. 
De asemenea, arhitectul Radu Cornescu, desemnat de primarul Constanţei, Decebal Făgădău, să supravegheze lucrările, a oferit câteva detalii despre modul cum se vor desfăşura lucrările de reabilitare a Cazinoului.   
El a spus că materialele folosite la restaurare vor fi de cea mai bună calitate şi vor respecta toate normele actuale, inclusiv rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării. 
“Proiectele au ajuns aici, echipele sunt pe poziţii, iar lucrările de restaurare încep cu faţadele. O echipă de experţi, specializaţi în clădiri monument istoric clasa A, a testat tencuielile iar probe de parament, tencuială, finisaje şi ornamente au fost trimise în laboratoare din Austria şi Germania pentru a se stabili exact ce fel materiale trebuie folosite la restaurare.  Aşteptăm rezultatele.  Aici vor fi utilizate cele mai bune materiale cu o calitate şi o compoziţie care să respecte toate normele actuale, inclusiv rezistenţa la cutremure de gradul 7-8 şi la aerul sărat al mării”, a declarat arhitectul constănţean.
El a precizat că prima echipă a montat schelele pe toate cele patru faţade, iar a doua echipă se ocupă de organizarea de şantier şi urmează echipele care vor executa lucrările de instalaţii electrice, sanitare, termice, instalaţii de ventilaţie. 
Radu Cornescu a precizat că lucrările vor respecta proiectul original, iar o scară construită după anul 1986, care nu respectă stilul Art Nouveau al clădirii, va fi demolată. 
“Totul va fi refăcut conform proiectului original. Echipele de restauratori au găsit printre ziduri, schiţe ascunse cel mai probabil de deţinuţii care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 1950. În interior există şi o scară construită după anul 1986 şi aceasta va fi desfiinţată pentru că nu s-a respectat stilul Art Nouveau şi a astupat faţada Cazinoului, cea dinspre mare. Eu, ca reprezentant al Primăriei Municipiului Constanţa, am discutat cu proiectantul şi am decis să demolăm scara şi să o refacem cu detaliile din 1910”, a mai afirmat arhitectul Radu Cornescu. 
Primăria Constanţa a precizat că vor avea loc remodelări ale spaţiilor interioare astfel încât această clădire să funcţioneze mai mult în scop cultural, iar în interiorul Cazinoului va exista şi o expoziţie permanentă cu istoria acestei clădiri.
Municipalitatea a mai transmis că după ce se va lucra la partea de rezistenţă şi arhitectură, vor fi realizate picturi murale şi va fi adus un mobilier de epocă, creat după modelele de acum 100 de ani. 
 
Compania Naţională de Investiţii a anunţat la mijlocul lunii aprilie, începerea lucrărilor pentru reabilitarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa. Durata contractului este de 27 de luni, iar valoarea investiţiei se ridică la peste 56 de milioane de lei cu TVA.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.