Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a explicat că învăţământul profesional nu se desfiinţează, ci se va extinde, devenind învăţămând dual. După 3 ani, candidatul poate să iasă pe piaţa muncii cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, aşa cum se întâmplă în prezent cu şcoala profesională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Nu se desfiinţează nimic, se extinde, vorbim despre rută completă de învăţământ dual. Pentru a elimina confuziile, nu vom mai avea învăţământ profesional şi tehnologic, ruta se va numi învăţământ tehnologic şi, de la finele anului 2030, vom avea exclusiv învăţământ dual în România. Ceea ce ne propunem este ca pe ruta de liceu tehnologic, după 3 ani, candidatul dacă doreşte, să poată să iasă în piaţa muncii, cu examen de certificare pe nivelul 3 de calificare, asta înseamnă exact ce se întâmplă cu şcoala profesională acum. În cazul în care îşi doreşte să aibă un nivel mai ridicat de calificare poate să termine clasa a XII-a şi să îşi dea examenul respectiv de certificare. Dacă doreşte să meargă mai departe, nivelul 5, post liceală, colegiu terţiar universitar, atunci sigur merge mai departe sau dacă vrea învăţământ superior, dă şi examenul de bacalaureat adecvat profilului tehnologic şi poate merge mai departe”, a declarat Ligia Deca.
 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
Ministrul Educaţiei a precizat că una dintre principalele probleme era greutatea în a merge pe un nivel de calificare mai mare. 
 
”Una din principalele probleme de atractivitate a rutei profesionale tehnologice duale era tocmai această greutate în a merge mai sus pe nivel de calificare şi chiar de a ajunge în învăţământ superior. Ne dorim pe modelul altor sisteme de succes, german, austriac, să putem permite învăţământ dual până la ultimul nivel de calificare”, a mai spus Deca.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.