Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a anunţat, în deschiderea conferinţei Smart Diaspora care a avut loc, luni seară, la Timişoara, că internaţionalizarea este o prioritate strategică a României şi se regăseşte în noul pachet legislativ privind educaţia. O altă propunere primită din mediul academic şi care se regăseşte, de asemenea, în pachetul legislativ privind educaţia se referă la sprijinirea învăţării ştiinţelor exacte.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Internaţionalizarea, în adevăratul sens al cuvântului în învăţământul superior devine o prioritate strategică. Se înfiinţează Programul Naţional pentru Internaţionalizare Universitară şi în cadrul său vorbim de facilităţi pentru cercetători şi profesori din  diaspora, vorbim despre împuternicirea universităţilor pentru a-şi putea atinge  misiunea nobilă. Vorbim despre stimularea şi atragerea creerelor importante din toată lumea pentru a veni şi vedea puterea universităţilor româneşti.  De asemenea, vorbim despre cum putem valorifica mai bine potenţialul extraordinar pe care dumneavoastră îl reprezentaţi în disapora, alături de colegii dumneavoastră din ţară”, a precizat Ligia Deca.
 
De asemenea, ministrul Educaţiei a arătat că universităţile româneşti sunt sprijinite pentru a face parte din reţele de universităţi europene.
 
”În cadrul aceluiaşi program sprijinim universităţile româneşti în demersul lor de a face parte din reţele de universităţi europene. acest instrument pe care îl recunoaştem cu toţii are şi o misiune identitară, de a construi cetăţenia europeană. Şi mă bucur că aici, la Timişoara, domnul rector Pirtea este un lider al reţelei de universităţi româneşti, parte de universităţi europene, iar această reţea, prin propunerile sale a adus cadrul legislativ mai aproape de ceea ce le trebuie universităţilor noastre pentru a deveni competitive şi pentru a-şi îndeplini misiunea ca parte a reţelelor de universităţi europene”, a declarat Deca.
 
O altă propunere din mediul academic pentru noile legi ale educaţiei se referă la sprijinirea învăţării ştiinţelor exacte.
 
”A doua idee pe care tot dinspre dumneavoastră am primit-o, este un program naţional de sprijinire a învăţării ştiinţelor exacte, a ingineriei şi a matematicii care vine în completarea programului similar din sistemul preuniversitar. Sprijinim, în universităţi, dezvoltarea de laboratoare, centre de cercetare, programe de studii multidisciplinare, resurse de învăţare, dar şi atragerea de cadre didactice. Iar colaborarea este cuvântul de bază în atingerea tuturor acestor deziderate. Cred că avem nevoie ca universităţile româneşti să poată să facă din ce în ce mai evidentă valoarea adăugată a colaborării celor care simt româneşte şi performează în universităţi, în mediul academic şi în cercetare”, a precizat ministrul.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.