Preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, la finalul discuţiilor avute cu ministrul Finanţelor, că Marcel Boloş rămâne în tipul de abordare al Guvernului şi ”nu schimbă nimic sau aproape nimic” din măsurile anunţate de Executiv. El a afirmat, în legătură cu restructurările din sectorul public, că, “dacă nu o să vânăm fiecare proces de evaluare instituţională care are loc, ne vom trezi cu tot felul de aberaţii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dumitru Costin a fost întrebat, joi, care sunt concluziile negocierilor pe care le-a avut cu ministrul Finanţelor. 
 
“Evident, ministrul Boloş rămâne în tipul de abordare al Guvernului României, adică nu doresc să schimbe nimic în document sau aproape nimic. În ceea ce priveşte zona de restructurări din sectorul public, eu am avut astăzi alături de mine, aveţi colegi din Finanţe publice, Interne, Justiţie, mediu, sport, cultură, aproape toate sectoarele publice au fost prezente astăzi în discuţii. Singurul mesaj pe care îl receptăm ca pe un mesaj pozitiv este faptul că principiile din această lege vor trebui să fie tratate serios, responsabil şi cât se poate de transparent de către ordonatorii de credite. Aceste principii presupun o evaluare corectă, atentă a situaţiei fiecărui ordonator de credite în parte, astfel încât măsurile care sunt trecute acolo să fie aplicate, caz cu caz, justificat tocmai pentru a nu pune în imposibilitatea de a funcţiona sau de a de a afecta fundamental funcţionarea unor sisteme mari”, a afirmat Dumitru Costin. 
 
El a precizat că este nevoie de analize serioase pentru a fi împiedicate abuzuri.  
 
“Aproape în fiecare sector trebuiesc făcute analize serioase, nu cu pistolul la cap, dar cu maximă transparenţă, cu maximă deschidere, tocmai pentru a putea să împiedicăm abuzuri pentru că sunt convins că ne vom confrunta cu foarte multe abuzuri, pe de o parte, pe de altă parte pentru a elimina inechităţi. Inechităţile le vedem rezolvate şi într-o altă zonă, pentru că şi aici domnul ministru de Finanţe a menţionat faptul că, până la urmă, şi legea salarizării în sectorul bugetar pentru că mulţi din colegii mei au făcut trimitere la situaţii cu care se confruntă astăzi, întârzieri de plăţi, drepturi câştigate în instanţă care nu au fost achitate şi care sunt nişte chestii care se tot rostogolesc de la un an la altul şi care încarcă nota de plată a Guvernului României în ansamblu şi a fiecărui ordonator de credite în parte”, a mai transmis liderul BNS.
 
El a adăugat că, dacă se fac restructurări de dragul restructurărilor, atunci nu este bine. 
 
“E treaba noastră să deschidem discuţii, negocieri pe evaluările care vor fi făcute la nivelul fiecărui ordonator de credite. Dacă se doreşte să fie făcută curăţenie, atunci această curăţenie să fie făcută curat, corect şi să ducă sistemele despre care vorbim la funcţionare ori la o funcţionare mai eficientă. Dacă facem, şi acuma vă dau un exemplu dintr-o altă zonă, dacă facem restructurări de dragul restructurărilor, cum s-au făcut în calea ferată din România în care au rămas şefii, şefuţii, neamurile lor şi a plecat personalul de execuţie şi am ajuns să facem sute de mii de ore suplimentare cu personalul de execuţie ca să mai funcţioneze amărâtul ăsta de sistem public de transport pe cale ferată, nu e bine. Dacă nu o să fim acum câinele de pază, dacă nu o să vânăm fiecare proces de evaluare instituţională care are loc, atunci o să ne trezim cu tot felul de aberaţii care nu ne vor duce la bine, ci ne vor duce la rău”, a mai afirmat Dumitru Costin.
 
Mai multe federaţii sindicale afiliate la Blocul Naţional Sindical au protestat, joi, în faţa Ministerului Finanţelor, faţă de măsurile anunţate de Guvern. Un alt protest, al membrilor Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual, a avut loc la Ministerul Muncii, de unde participanţii au plecat în marş spre Guvern. O delegaţie a sindicaliştilor, din care au făcut parte preşedintele BNS, Dumitru Costin, şi preşedintele Federaţiei PubliSind, Ştefan Teoroc, a fost primită la discuţii de către ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.
 

Speakeri de top analizează situaţia investiţiilor la evenimentul premium tradiţional News.ro „RoInvest” – ediţia a IV-a, luni, 25 septembrie. Mai multe detalii pot fi găsite aici.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.