Unul dintre liderul fermierilor, Dănuţ Andruş a afirmat sâmbătă, după întâlnirea avută cu ministrul Agriculturii Florin Barbu, că mai multe solicitări au fost acceptate, printre care şi amânarea ratelor, explicând că este vorba despre o Ordonanţă de Urgenţă care se află la avizare şi despre care a primit promisiuni că va fi aprobată în următoarea şedinţă de Guvern. El a adăugat că protestele probabil vor continua deoarece mai sunt revendicări care ţin de alte ministere. Florin Barbu a precizat că, din punctul de vedere al Ministerului Agriculturii, protestul este închis. A fost încheiat un proces verbal cu ministrul PSD privind parte din revendicările fermierilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Dănuţ Andruş a declarat sâmbătă că ministrul Agriculturii şi-a asumat mai multe măsuri care fuseseră solicitate de protestatari şi că a fost încheiat un proces verbal în acest sens. 
Printre solicitări s-a aflat şi măsura amânării ratelor, Andruş explicând că este vorba de “acea ordonanţă de urgenţă care se află la avizare în Consiliul Concurenţei cu promisiunea că este trecută în proxima şedinţă de guvern”. 
Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
O altă măsură se referă la compensarea în cuantum de 100 de euro la hectare pentru culturil din toamna anului 2022. 
“Măsura a treia este vorba de măsura compensării în cuantum de 100 de euro la hectar pentru culturile din toamna anului 2022, ca termen s-a convenit până la data de 15 februarie, plata urmând a se efectua până la data de 31 mai. Aici ne referim şi la măsura acordării de 100 de euro UMV pe vaca de carne şi metiş, măsura acordării a 100 de euro Uvm de porc şi măsura acordării a 100 de euro UVM de pasăre”, a mai explicat fermierul. 
De asemenea, el a mai afirmat că până la la data de 31 ianuarie se aşteaptă procesele verbale de calamităţi aferente anului 2023 la minister şi va fi elaborat actul normativ pentru plata despăgubirilor fermierilor afectaţi de seceta din 2023.
Întrebat dacă protestele vor înceta, Dănuţ Andruş a răspuns: 
“Cred că trebuie să ne consultăm. Cred că protestele vor continua, dar nu din cauza Ministerului Agriculturii. Noi vom protesta în continuare. Ministerul Agriculturii este primul minister care şi-a asumat aceste măsuri cu termen cert. Sperăm că până miercuri, până la şedinţa de Guvern şi celelalte ministere să ia exemplu şi să-şi asume măsurile pe care le semnalăm pentru a fi rezolvate. Protestul continuă, dar în privinţa ministerului Agriculturii avem un document asumat”, a declarat fermierul. 
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a vorbit despre câteva proiecte pentru sprijinul agricultorilor. 
“Ministerul Agriculturii are 2% din PIB-ul României. Sunt foarte multe programe, foarte multe proiecte pe care le avem în implementare, pe lângă subvenţiile, granturile pe care le dăm fermierilor români pentru a-i scoate din dificultate, avem partea de dezvoltare a Ministerului Agriculturii, vorbim aici de ferme de reproducţie în sectorul suin, în sectorul apicol, foarte mulţi bani pe cele două măsuri foarte importante pentru România şi Guvernul României, un miliard de euro pentru investalim, procesare în România pentru că ne dorim foarte mult să procesăm materia primă şi să nu mai exportăm materie primă şi partea de independenţă energetică în ferme, un grant de 100%  fără cofinanţare prin care fermierii pot să îşi achiziţioneze instalaţiile de eoliene,cât şi de energie regenerabilă pentru a aduce costurile cu energie cât mai mici în fermele din România”, a explicat ministrul Agriculturii.
El consideră că acest proiect este încheiat. 
“Din punct de vedere al Ministerului Agriculturii protestul este închis”, a transmis Florin Barbu.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.