Preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa, Ariana Dudună, susţine că în orice mod vor fi schimbate Evaluarea Naţională sau Bacalaureatul, dacă nu vor fi modificări şi la arhitectura curriculară, atunci nu va fi o modificare reală. Ariana Dudună a precizat că schimbarea nu trebuie să plece de la evaluare, ci de la ceea ce evaluezi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
“Înainte să vorbim de evaluare, trebuie să vorbim de predare, de ce se întâmplă la clasă. Ce evaluăm? Vorbim de o discuţie mai complexă care ar trebui inclusiv să se poarte pe partea de planuri cadru, arhitectura curriculară. Dacă ne uităm în noile legi, vedem că această Evaluare va fi susţinută la matematică şi limba română şi vor mai fi nişte examene organizate de licee, dar în noile legi nu ni se spune clar ce materii studiază elevii, ce competenţe deprind elevii. Plecăm de la Evaluare fără să avem fundaţia. Ce facem ca apoi să evaluăm? În orice mod va fi schimbată Evaluarea Naţională sau Bacalaureat dacă nu facem schimbări şi la arhitectura curriculară nu o să vedem o schmbare reală. Schimbarea nu trebuie să pleci de la evaluare, ci de la ceea ce evaluezi”, a declarat Ariana Dudună, luni, la Prima News. 
Ea susţine că în prezent Evaluarea Naţională nu este neapărat relevantă. 
“La momentul actual Evaluarea Naţională nu e neapărat relevantă. Vedem şi studiul publicat recent şi multe alte studii inclusiv internaţionale care arată că de cele mai multe ori evaluările cu miză mare nu arată neapărat ce competenţe dobândeşte elevul, ci cât de bine ştie să rezolve subiectele. Aş putea să nu ştiu deloc matematică, dar dacă lucrez 100 – 150 de variante de matematică la Evaluarea Naţională şi deprind cunoştinţele pentru a rezolva subiectul, pot să iau o notă mare chiar dacă nu mă pricep la matematică sau nu înţeleg complet noţiunile respective neapărat. La fel şi la limba română. Studiile arată că cel mai eficient ar fi sistemul de bacalaureat internaţional pentru că nu constă doar într-un examen la final de ciclu, ci are şi anumite componente, un eseu, lucrări pe tot parcursul anului”, a explicat preşedintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.