Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat, într-un interviu acordat News.ro, că există mai multe ţări din Vestul Europei care analizează posibilitatea implementării unor măsuri similare celor din Marea Britanie privind prestaţiile sociale şi libera circulaţie, precum Germania, Austria şi Danemarca.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ideea de a mai restrânge libera circulaţie a persoanelor nu le aparţine doar britanicilor. Ea este larg susţinută de alte state membre din Vestul Europei. De altfel, mecanismul de indexare a alocaţiilor pentru copii, după ce va fi adoptată legislaţia europeană corespunzătoare, este posibil să fie aplicat de un număr de alte state membre. Danemarca deja a anunţat că va aplica o asemenea legislaţie. Germania a zis că analizează oportunitatea introducerii unei asemenea măsuri. Alte state membre au spus că se gândesc foarte serios la introducerea unei asemenea măsuri, de exemplu Austria", a spus Leonard Orban în interviul acordat News.ro.

Orban dă asigurări că, "deocamdată", nu există semnale că decizii similare vor fi luate în ţări precum Italia sau Spania, unde lucrează un număr semnificativ de români.

"Dar, până în 2020, se pot întâmpla multe", a spus Orban, referindu-se la momentul în care restricţiile privind alocaţiile vor intra în vigoare.

Consilierul prezidenţial pe Afaceri Europene afirmă că statele europene vor analiza această chestiune în detaliu, însă nu este o măsură simplu de aplicat. Orban spune că statele vor trebui să facă o raportare între costurile administrative şi suma pe care o vor economisi.

Leonard Orban a explicat, în interviul acordat News.ro, că, în cea mai mare parte, muncitorii români care se află în Marea Britanie în acest moment nu vor fi afectaţi de prevederile acordului, ci doar cei care vor începe de acum încolo să vină în Regatul Unit. În ceea ce priveşte indexarea alocaţiilor, Orban susţine că numărul celor afectaţi va fi, oricum, redus.

"În Marea Britanie, din cifrele pe care le avem noi, vorbim doar de aproximativ 420 de copii care sunt în această situaţie. Dacă această măsură va fi aplicată de alte state, vom vorbi de un număr mult mai mare de copii care sunt în situaţia respectivă", spune consilierul prezidenţial.

Mai mult, mecanismul de salvgardare se referă la beneficii sociale specifice Marii Britanii (aşa-numitele in-work benefits), care se acordă doar lucrătorilor din Marea Britanie care au un nivel salarial scăzut.

"Li se acordă o sumă astfel încât să ajungă la un nivel de decenţă din punct de vedere al salariilor. În general, de aceste prestaţii sociale beneficiază lucrătorii cu calificări mai scăzute şi foarte scăzute. Lucrătorii de la o calificare medie în sus nu sunt afectaţi", a explicat Leonard Orban.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.