Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat vineri Legea privind unele măsuri de trecere a frontierei de stat a României şi de facilitare a trecerii frontierei de către lucrătorii frontalieri, transmite Administraţia Prezidenţială. Actul normativ prevede o serie de facilităţi la trecerea graniţei de către lucrătorii frontalieri, precum şi deschiderea unor puncte internaţionale de trecere a frontierei cu ţara noastră.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„În punctele de trecere rutiere unde infrastructura o permite, Ministerul Afacerilor Interne deschide benzi speciale de trecere dedicate lucrătorilor frontalieri şi membrilor familiei acestuia care posedă legitimaţia de lucrător frontalier”, arată actul normativ promulgat de şeful statului. 

De asemenea, „Ministerul Afacerilor Interne va realiza infrastructura necesară şi va asigura personalul de specialitate pentru deschiderea unor noi puncte internaţionale de trecere a frontierei”.

Legea defineşte şi termenul de lucrător frontalier care este persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii: lucrează pe teritoriul altui stat decât cel de rezidenţă; revine periodic, zilnic sau cel puţin săptămânal, în statul de rezidenţă.

„Structurile serviciilor publice comunitare de paşapoarte, judeţene sau al municipiului Bucureşti, eliberează, la cerere, legitimaţia de lucrător frontalier, denumită în continuare legitimaţie”, mai arată legea promulgată.

De asemenea, la cerere va fi anexată şi dovada contractului de muncă valabil încheiat.

Pot solicita eliberarea legitimaţiei şi membrii familiei lucrătorului frontalier, respectiv persoanele care locuiesc împreună cu acesta.

„Valabilitatea legitimaţiei lucrătorului frontalier şi/sau a membrilor familiei acestuia este egală cu cea a contractului de muncă, dar nu mai mult de cinci ani”.

În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a legii Guvernul, la propunerea MAI, adoptă, prin hotărâre, normele metodologice de aplicare a acestui act normativ.

Pe 2 septembrie, Camera Deputaţilor a adoptat decizional proiectul de lege iniţiat de mai mult parlamentari PSD, PMP, UDMR, Pro România şi minorităţi şi în aceeaşi zi legea a fost trimisă la promulgare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.