Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului nr. 83/2001 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea serviciilor publice comunitare de paşapoarte şi serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor. Actul normativ are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei Guvernului 83/2001, în sensul actualizării modului în care Direcţia Generală de Paşapoarte prestează serviciile publice electronice, în condiţiile legii, pe măsura operaţionalizării infrastructurii necesare, la nivel naţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit legii promulgate de către şeful statului, este asigurat un caracter concis şi clar al atribuţiei Direcţiei Generale de Paşapoarte (DGP) privind atestarea calităţii de cetăţean român, în cooperare cu alte instituţii. De asemenea, se are în vedere constituirea şi gestionarea de către DGP, împreună cu Compania Naţională „Imprimeria Naţională” S.A., a infrastructurii necesare automatizării proceselor de verificare a încasării sumei reprezentând contravaloarea paşapoartelor simple, respectiv de restituire a acesteia în situaţiile în care a fost achitată eronat sau serviciul aferent nu a fost prestat.

Un alt obiectiv este corelarea cadrului legal naţional cu unele dispoziţii normative ale dreptului european în materia datelor cu caracter personal, ţinând cont şi de principiile ce se desprind din jurisprudenţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Preşedintele Iohannis a promulgat şi legea pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Abu Dhabi la 22 iunie 2022. Actul normativ are ca obiect de reglementare ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite privind cooperarea în domeniul militar, semnat la Abu Dhabi la 22 iunie 2022. Acordul are ca scop promovarea cooperării bilaterale în domeniul apărării între cele două state, în concordanţă cu legislaţiile naţionale şi cu obligaţiile internaţionale asumate de către acestea pe baza principiilor egalităţii, reciprocităţii şi interesului reciproc. Printre domeniile de cooperare se numără: instruirea personalului militar, pregătire operaţională în comun, colaborarea în domeniul tehnico-militar.

De asemenea, şeful statului a promulgat legea privind modificarea şi completarea Legii nr. 158/2020 pentru modificarea, completarea şi abrogarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/2.402 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 decembrie 2017 de stabilire a unui cadru general privind securitizarea şi de creare a unui cadru specific pentru o securitizare simplă, transparentă şi standardizată şi de modificare a Directivelor 2009/65/CE, 2009/138/CE şi 2011/61/UE, precum şi a Regulamentelor (CE) nr. 1.060/2009 şi (UE) nr. 648/2012. Actul normativ modifică legea 158/2020 pentru modificarea. Completarea şi abrogarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/2402 al Parlamentului European şi al Consiliului, de stabilire a unui cadru general privind securitizarea şi de creare a unui cadru specific pentru o securitizare simplă, 3 transparentă şi standardizata. Iniţiativa vizează desemnarea Băncii Naţionale a României ca autoritate competentă la nivel naţional, în domeniul securitizării, pentru entităţile aflate sub supravegherea/monitorizarea sa, în aplicarea Regulamentului (UE) 2017/2402, cu modificările şi completările ulterioare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.