Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat joi, la sediul CSM, că pe Augustin Lazăr îl recomandă dosarele pe care le-a făcut în cei 34 de ani de carieră pentru a ocupa funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Prună a precizat că s-a consultat de mai multe ori cu preşedintele Klaus Iohannis în privinţa principiilor privind legile justiţei, iar, pentru ea, criteriul de integritate este eliminatoriu.
 
"Pe Augustin Lazăr îl recomandă vechimea în funcţie, neîntreruptă, de procuror, faptul că a condus o secţie care a fost precursoarea DNA - PNA (Parchetul Naţional Anticorupţie, n.r.) la acel moment şi a DIICOT în Parchetul General, dosarele pe care le-a făcut în calitate de procuror general la Curtea de Apel Alba, viziunea pe care o are, deci întreaga carieră profesională de 34 de ani, neîntreruptă", a spus Raluca Prună, înainte de interviul pe care Lazăr îl susţine la CSM.
 
Ministrul a arătat că vârsta, fără alte calităţi, nu este o virtute, iar în cadrul Uniunii Europene, cu excepţia Croaţiei, peste tot procurorii generali au peste 50 de ani.
 
"Eu cred că vârsta, singură, nu este o virtute. De altfel, în cadrul procesului acesta la care lucrăm acum, de modificare a legilor justiţiei, probabil că o să ne uităm şi la acest lucru. Câtă vreme pentru a fi simplu judecător la Înalta Curte îţi trebuie 15 ani şi pentru a ajunge procuror general îţi trebuie numai 10, eu cred că trebuie să ne uităm şi la aceste lucruri", a mai declarat Prună.
 
Întrebată de vârsta procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care avea sub 40 de ani când a devenit procuror general al României, Prună a precizat că deja a reinvestit-o pe aceasta în funcţie.
 
"Tinereţea singură nu este o virtute. Experienţa, alături de vârstă, care face ca vârsta să fie un pic mai înaintată, cred că e o virtute mai mare pentru o asemenea funcţie. Eu nu am spus că e un defect, am spus că nu este o virtute", a arătat Raluca Prună.
 
Ministrul a declarat, în faţa Secţiei pentru procurori a CSM, că Augustin Lazăr şi-a făcut o carieră pas cu pas în Ministerul Public. 
 
"Augustin Lazăr a condus o secţie care a fost precursoarea DNA. A adus aici procurori care au facut carieră ulterior. Reforma din Ministerul Public nu s-a încheiat. Lazăr are experienţa, viziunea şi autoritatea de care are nevoie", a spus Raluca Prună
 
La rândul său, Augustin Lazăr a declarat, joi, că îşi doreşte un Minister Public "mai eficient şi mai integru, în slujba interesului public". 
 
După interviu, avizul consultativ al Secţiei pentru procurori va fi transmis către Ministerul Justiţiei.
 
Funcţia de procuror general al României a rămas vacantă din 2 februarie, după ce Tiberiu Niţu a demisionat, el fiind urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu, în dosarul fostului ministru al Internelor Gabriel Oprea privind însoţirea cu coloană oficială. Conducerea Ministerului Public este asigurată interimar de Bogdan Licu, prim-adjunct al procurorului general.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.