Statul trebuie să asigure pregătirea profesională a medicilor, astfel încât aceştia să nu ajungă la ”mâna unor companii private” care, în schimbul unor sponsorizări pentru participarea la congrese sau specializări, îşi asigură vânzarea propriilor produse, spune, într-un interviu pentru News.ro, procurorul-şef al DNA. Laura Codruţa Kovesi atrage atenţia asupra riscurilor unei eventuale dezincrimări a abuzului în serviciu, care ar reduce considerabil activitatea DNA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Statul trebuie să dea medicilor bani pentru a merge la congrese, pentru a se informa, pentru a-şi face studii, pentru a fi mai buni. Este obligaţia statului. Nu trebuie să lăsăm medicii la mâna unor companii private care să-i sponsorizeze să facă această specializare, doar ca să prescrie anumite medicamente”, este avertismentul procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Într-un interviu acordat agenţiei de presă News.ro, aceasta vorbeşte despre corupţia din sănătate, care vizează achiziţii de aparatură medicală şi alte produse şi care afectează în mod direct calitatea actului medical şi preţul medicamentelor. Cu toate acestea, Kovesi atrage atenţia că nu arestările DNA pot eradica infecţia din spitale, ci prevenirea actelor de corupţie.

Procurorul-şef al DNA vorbeşte şi despre riscul ca judecătorii Curţii Constituţionale să dezincrimineze abuzul în serviciu, de găsit acolo unde este vorba despre banul public şi despre mita mascată. ”Din păcate, funcţionarii publici sunt supuşi la foarte multe presiuni în interior şi din partea şefilor şi vă dau câteva exemple de funcţionari care au venit la DNA şi ne-au spus că şefii lor ierarhici le-au impus ca anumite contracte să fie data unei anumite firme şi atunci au fost puşi în situaţia de a-şi păstra locul de muncă, dar a face un act evident ilegal sau de a nu face acel act, de a fi corect, şi de a avea după aceea repercusiuni din partea şefilor”, aminteşte Kovesi.

În acelaşi interviu, Laura Codruţa Kovesi nu evită să vorbească despre păstrarea funcţiei publice, chiar dacă titularul acesteia a fost găsit vinovat, dar condamnat la închisoare cu suspendare. Totodată, aceasta face o analiză a consecinţelor pe care le are asupra activităţii procurorilor anticorupţie noul regim al interceptărilor.

Agenţia de presă News.ro va difuza interviul integral cu procurorul-şef al DNA, şi în format video, vineri, la ora 16.00.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.