Direcţia Naţională Anticorupţie vine sâmbătă cu precizări în cazul Dragoş Anastasiu, arătând că în 2018, cei doi reprezentanţi ai SC Touring Eurolines SA s-au prezentat din proprie iniţiativă la sediul DNA, cu un denunţ deja redactat pe numele unuia dintre ei, iar după audiere, atribuindu-li-se calitatea de martori denunţători. DNA mai spune că detaliile cuprinzătoare oferite de cei doi au fost valorificate şi au condus la trimiterea în judecată şi, ulterior, la condamnarea inculpatei Burlacu Angela Georgeta, ambii fiind consideraţi de procurorul de caz martori denunţători.
”Pentru corecta informare a opiniei publice cu privire la calitatea de martor denunţător pe care o persoană ar fi avut-o într-un dosar penal instrumentat de DNA, Biroul de Informare şi Relaţii Publice este abilitat să facă următoarele precizări: La data de 02 februarie 2018, cei doi reprezentanţi ai societăţii SC Touring Eurolines SA s-au prezentat, din proprie iniţiativă, fără apărător, la sediul DNA cu un denunţ deja redactat pe numele unuia dintre ei. Aceştia au fost audiaţi în aceeaşi zi de procurorul de caz, atribuindu-li-se calitatea de martori denunţători”, arată DNA într-un comunicat oficial.
Potrivit DNA, ”calitatea de martor denunţător este strâns legată de informaţiile utile aduse la cunoştinţa organului de urmărire penală, în orice formă (denunţ/declaraţie de martor), înainte ca acesta să fi fost sesizat”.
”Detaliile cuprinzătoare oferite de cei doi au fost valorificate şi au condus la trimiterea în judecată şi, ulterior, la condamnarea inculpatei Burlacu Angela Georgeta, ambii fiind consideraţi de procurorul de caz martori denunţători, beneficiind de prevederile legale aplicabile în această situaţie, respectiv art. 290 alin. 3 din Codul Penal şi art. 292 alin. 2 din Codul Penal”, subiniază instituţia.
DNA menţionează că ”este regretabil că, prin felul în care unii actori publici interpretează eronat dispoziţiile legale se aruncă o urmă de dubiu asupra unei hotărâri judecătoreşti definitive ce beneficiază de autoritate de lucru judecat”.
”În această dezbatere publică, în care DNA a fost solicitată de mass-media să se pronunţe asupra unui dosar pe care l-a instrumentat şi care a fost confirmat definitiv de către instanţa de judecată, interesul nostru instituţional ţine exclusiv de o prezentare corectă a faptelor şi a temeiurilor juridice. Respingem atragerea DNA în discuţii politice de orice natură”, mai spune Direcţia Naţională Anticorupţie.
Reacţia DNA vine după ce vicepremierul Dragoş Anastasiu a transmis că nu a semnat şi depus un denunţ, ci a dat declaraţii.
Anastasiu a anunţat că a cerut DNA copia ”presupusului denunţ”.
Vicepremierul Dragoş Anastasiu a recunoscut că a dat mită timp de 8 ani unei funcţionare ANAF, care a fost şi condamnată, într-un dosar instrumentat de DNA.
Purtătoarea de cuvânt a Guvernului, Ioana Dogioiu, a precizat că vicepremierul Anastasiu a avut calitatea de martor, iar circumstanţele cazului nu au nicio legătură cu calitatea de vicepremier şi cu atribuţiile acestuia.
Întrebat vineri în legătură cu acest subiect, preşedintele Nicuşor Dan a declarat că nu are această informaţie. ”Lăsaţi-mă să mă informez, că e prima oară când aud de la dumneavoastră”, le-a transmis preşedintele jurnaliştilor.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...