Teza care i-a adus lui Robert Negoiţă, primarul Sectorului 3, titlul de doctor în Ştiinţe Juridice este plagiată de la prima până la ultima frază, fiind copiată integral din surse care sunt disponibile, majoritatea, pe internet, scrie jurnalista Emilia Şercan într-un articol publicat, luni, în PressOne. Ea prezintă, în facsimil, lucrarea lui Negoiţă şi textele din care acesta a copiat - articole de presă apărute pe diverse site-uri, analize economice semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini şi de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu sau chiar referate şcolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Robert Negoiţă (44 de ani) a devenit doctor în Ştiinţe Juridice în 2012, la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", iar teza sa a fost coordonată de prof. univ. dr. Ioan Dascălu, care este conducător de doctorat asociat la Academia de Poliţie şi fost decan al Facultăţii de Drept de la Universitatea Bioterra.

Atât Negoiţă, cât şi Dascălu riscă acum să fie acuzaţi de fals în acte publice, deoarece şi-au asumat originalitatea tezei în acord cu prevederile Legii Educaţiei Naţionale nr.1/2011 şi ale Codului studiilor universitare de doctorat, printr-o declaraţie pe propria răspundere, depusă la dosarul de doctorat. Odată cu adoptarea, în 2011, a Legii Educaţiei promovate de Daniel Funeriu, a fost introdusă obligativitatea semnării unei "Declaraţii pe proprie răspundere privind originalitatea conţinutului tezei de doctorat şi respectarea standardelor de calitate şi etică profesională". O astfel de declaraţie trebuie să semneze atât doctorandul, cât şi profesorul care i-a coordonat teza. Prin declaraţia respectivă, Negoiţă şi Dascălu s-au angajat că lucrarea este rezultatul propriilor activităţi şi realizări, nu conţine porţiuni plagiate, iar sursele bibliografice sunt indicate în teză şi părţile preluate din aceste surse sunt semnalate, în concordanţă cu legislaţia română şi convenţiile internaţionale privind dreptul de autor şi respectă standardele de calitate şi de etică profesională". 

Teza de doctorat a lui Robert Negoiţă se intitulează "Criza economico-financiară şi impactul acesteia asupra echilibrului social" şi, deşi abordează un subiect pur economic, lucrarea a fost susţinută la Facultatea de Drept a Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza".

Robert Negoiţă copiază texte semnate, printre alţii, de economistul american Nouriel Roubini, de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, de Péter Ákos Bod - fost preşedinte al Băncii Naţionale Maghiare sau de profesorul de economie Cristian Păun. Zeci de pagini din teză reproduc exclusiv articole de presă, apărute pe site-urile Contributors.ro, Cursdeguvernare.ro, Hotnews.ro, Euractiv.ro,Tribuna Economică sau Euro Avocatura.

Un caz special este cel al chestorului Costică Voicu, fost rector al Academiei de Poliţie, pe care Negoiţă îl plagiază, de asemenea, în teza sa de doctorat. Voicu a fost referent în comisia de susţinere a tezei, ceea ce înseamnă că a avut obligaţia de a-i citi întreaga teză şi de a întocmi referatul prin care a propus acordarea titlului de doctor. "Foarte bine. Mă şi bucur. Ce anume să vă spun? Da' ce, facem analiză la telefon? În primul rând, nu ştiu cine sunteţi dumneavoastră. De unde să am eu convingerea că sunteţi cine ziceţi că sunteţi?", a fost reacţia chestorului Costică Voicu, contactat de Emilia Şercan.

Robert Negoiţă plagiază de la primele cuvinte din Introducere. Primele două paragrafe sunt copiate, fără a folosi ghilimele, dintr-o lucrare semnată de comisarul şef de poliţie Marian Valentin Grigoroiu şi apărută în 2006 la Editura Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Începând cu paragraful patru, Robert Negoiţă copiază, fără a utiliza ghilimele, dintr-un articol semnat de guvernatorul Mugur Isărescu şi încărcat pe site-ul BNR la data de 26 februarie 2009. De la pagina 17 până la pagina 21, Robert Negoiţă copiază un alt text semnat de Mugur Isărescu şi prezentat în 2009 în faţa membrilor Academiei Române.

Emilia Şercan prezintă, în facsimil, teza de doctorat a lui Negoiţă, precum şi lucrările din care acesta a plagiat, din care reiese că primarul Sectorului 3 a copiat integral fragmente, fără citarea sursei şi indicarea ghilimelelor.

Astfel, de la pagina 67 şi până la pagina 77, Negoiţă a copiat integral un text scris de Sergiu Tămaş şi publicat în 2010 în revista Sfera politicii. Primarul Sectorului 3 a copiat inclusiv notele de subsol din textul original, dar şi intertitlurile acestuia. După primele două fraze, Negoiţă pune o notă de subsol prin care face trimitere la textul lui Tămaş, însă fără a utiliza ghilimele, iar, mai apoi, copiază celelalte zece pagini în bloc, fără a respecta normele uzuale de citare, recunoscute intern şi internaţional.

O lungă serie de pagini din teza lui Negoiţă este plagiată din articole de presă şi analize economice publicate în mai multe ziare online. De asemenea, teza de doctorat a lui Negoiţă cuprinde fragmente copiate de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, dar şi de pe un site de referate şcolare sau de pe site-ul Parlamentului European.

Robert-Sorin Negoiţă este primar al Sectorului 3 din 2012. Şi-a început cariera politică în 2004, când s-a înscris în PSD. A fost, pe rând, vicepreşedinte al Tineretului Social Democrat, vicepreşedinte al PSD, secretar executiv al PSD, preşedinte al PSD Ilfov şi preşedinte al PSD Sector 3. Acum este secretar regional PSD pe regiunea Bucureşti-Ilfov, după ce, la începutul anului, i-a cedat Gabrielei Vrânceanu Firea conducerea organizaţiei Bucureşti.

La scurt timp după intrarea în politică, numele său a început să apară în topul celor mai bogaţi români. În jurul afacerilor sale au existat însă mai multe controverse, legate de datorii către bugetul de stat. În 2009, acestea erau evaluate la aproximativ 28 de milioane de euro. De altfel, Fiscul i-a scos o serie de proprietăţi la vânzare, în 2011 şi în 2014, pentru a acoperi sumele datorate statului. În urmă cu două săptămâni, Robert Negoiţă figura în fruntea listei de datornici publicată de ANAF, cu suma de 232 milioane de lei.

Numele lui Robert Negoiţă a apărut în legătură cu mai multe dosare penale. Unul dintre aceste dosare este "Sex cu fotomodele", în care el a fost audiat ca martor. În urmă cu două luni, DNA a anunţat că a început urmărirea penală împotriva lui Robert Negoiţă pentru evaziune fiscală în formă continuată.

Robert Negoiţă a terminat liceul la vârsta de 31 de ani, în 2003. "Eram prea preocupat să fac bani, decât să mă ocup de şcoală. Cred că la BAC am avut nota 8... Nu-mi mai amintesc", declara el în 2011, pentru Evenimentul zilei. 

În 2004, Negoiţă s-a înscris la două facultăţi, potrivit propriului CV: Facultatea de Drept a Universităţii Bioterra, pe care a terminat-o în trei ani, şi Facultatea de Economie a Turismului Intern şi Internaţional de la Universitatea Româno–Americană, absolvită în 2008.

După un an de la terminarea celei de-a doua facultăţi, în 2009, Negoiţă era înscris la doctorat la Academia de Poliţie. În CV-ul său nu este însă menţionată absolvirea vreunui program de Master. În România, după adoptarea, în 2006, a sistemului de învăţământ Bologna, diploma de Masterat este o condiţie obligatorie pentru înscrierea la doctorat. 

Articolul Emiliei Şercan poate fi citit integral pe site-ul PressOne - https://pressone.ro/

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.