Jandarmeria Română a publicat joi, pe Facebook, un filmuleţ de 11 minute în care prezintă momentele în care o parte dintre protestatarii din Piaţa Victoriei, de la mitingul de vineri al diasporei, inclusiv cei aflaţi în primul rând, devin violenţi şi aruncă cu pietre, sticle, materiale pirotehnice şi cocktailuri Molotov în forţele de ordine şi dau foc mobilierului stradal. La câteva minute după ”filmul evenimentelor” din Piaţa Victoriei, Jandarmeria a mai publicat un filmuleţ în care prezintă modul în care intervin forţe de ordine la manifestaţii publice care degenerează în violenţe în ţări despre care spun că sunt din UE şi în SUA. mare parte din aceste imagini fiind preluate de pe Russia Today.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Având în vedere speculaţiile din spaţiul public referitoare la intervenţia jandarmilor din data de 10 august, vă prezentăm succesiunea evenimentelor şi a agresiunilor repetate asupra forţelor de ordine”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Jandarmeriei Române, alături de clipul video.

Filmul reprezintă un colaj de imagini surprinse de jandarmi din spatele coloanei forţelor de ordine. Jandarmii arată cum protestatarii blochează Bulevardul Kiseleff, apoi ocupă şoseaua până în gardul Guvernului, când instituţia decide să ia măsuri, împiedicând intrarea în curtea Executivului. Unii manifestanţi, inclusiv din primul rând, de lângă cordonul de jandarmi, lovesc gardurile de protecţie, aruncă cu diverse obiecte, pietre, borduri, materiale pirotehnice şi cocktailuri Molotov spre jandarmi, dar şi cu gardurile de protecţie montate iniţial în intersecţie, punându-se presiune pe cordonul forţelor de ordine.

Imaginile video surprind şi momentele în care jandarmii intervin în forţă în pentru evacuarea pieţei şi când la ieşirea din Pasajul Victoria protestatarii au dat foc mobilierului stradal. Oamenii au încercat să tragă inclusiv o maşină spre foc, iar indicatoarele rutiere şi coşurile de gunoi din zona pieţei au fost distruse, arată Jandarmeria.

La câteva minute după postarea clipului video cu incidentele de la mitingul diasporei de vinerea trecută, Jandarmeria Română a postat pe pagina sa de Facebook un alt filmuleţ în care este prezentat, după cum susţine instituţia, modul de intervenţie al forţelor de ordine publică din ţări precum Franţa, Belgia, Austria sau Spania, pentru restabilirea ordinii publice. Sursa imaginilor este blurată, dar la un moment dat se poate vedea că imaginile sunt preluate de pe Russia Today.

Numărul plângerilor în dosarul violenţelor de la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei a ajuns la peste 200, iar până miercuri au fost făcute 81 de audieri, a anunţat miercuri seară Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Parchetul General a anunţat marţi că procurorul general Augustin Lazăr a dispus preluarea de către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente din Piaţa Victoriei, pentru ca cercetarea evenimentelor să poată fi făcută unitar.

Dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei a fost constituit în urma sesizării din oficiu a procurorului militar de serviciu al Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, care a constatat din imaginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de către cadrele militare.

Peste 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale la protestul din Piaţa Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.