Iulian Petre, directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), a declarat, marţi, că unii manageri de spitale nu dau importanţă Consiliului de etică, pentru că li se pare o birocraţie şi o povară, iar dacă un manager nu doreşte să funcţioneze Consiliul de etică, el nu va funcţiona foarte bine.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Problemele pleacă de la conducerea spitalelor, în primul rând. Dacă managerul nu doreşte să funcţioneze Consiliul de etică, el nu va funcţiona foarte bine. Ordinul trebuie să prevadă clar cum şi cine organizează Consiliul de etică, astfel încât el să fie funcţional şi să răspundă rolului şi locului lui într-o unitate medicală", a spus Iulian Petre, în cadrul unei dezbateri publice organizate de Ministerul Sănătăţii pe tema Ordinului pentru aprobarea componenţei şi a atribuţiilor Consiliului de etică ce funcţionează în cadrul spitalelor.

Directorul executiv al Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), membru al COPAC - Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, a susţinut că unii dintre managerii de spital nu dau foarte mare importanţă Consiliului etic.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Ordinul de anul trecut şi cel de anul acesta prevede clar cum ar trebui să se desfăşoare procedura în spital ca să fie desemnaţi membrii Consiliului de etică. Acolo unde nu se respectă este rolul şi locul fiecăruia să conteste şi să se adreseze autorităţilor, care au drept de a lua măsuri în această situaţie. Sunt spitale unde am văzut clar că s-a respectat procedura. Unii manageri nu dau foarte mare importanţă Consiliului etic, li se pare o birocraţie şi o povară în plus, care oricum nu îi salvează pe ei, nu le acordă lor finanţare, nu le rezolvă problemele prioritare cu care ei se luptă zi de zi", a declarat Petre.

Directorul UNOPA propune crearea unui Registru de pacienţi online, în care asociaţiile de pacienţi să primească un cont cu user şi parolă şi să poată monitoriza, între altele, şi desemnarea Consiliilor de etică din spitale.

"Registrul electronic al asociaţiilor de pacienţi trebuie să fie cu totul altfel decât ceea ce a fost anul trecut când practic a generat probleme în implementarea Ordinului 145. Noi considerăm că Registrul trebuie să fie unul online, actualizabil, administrat de Departamentul de integritate, dar în care asociaţiile de pacienţi să dobândească un cont cu user şi parolă, să se poată actualiza permanent informaţiile pe care să le valideze administratorul registrului şi să fie publice în permanenţă. Este nevoie de un registru în care să ne găsim cu toţii şi să fie cumva oficial şi validat de Ministerul Sănătăţii", a explicat Iulian Petre.

El a adăugat că registrul ar ajuta tot sistemul pentru un dialog permanent.

La rândul său, Monica Althamer, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a spus că, în urma dezbaterii de marţi, vor fi preluate propunerile care sunt în măsură să îmbunătăţească propunerea de ordin şi speră ca activitatea Consiliilor de etică, odată înfiinţate în spitale, să ajute cât mai mulţi pacienţi.

În februarie anul trecut a fost emis un ordin privind aprobarea componenţei şi atribuţiilor Consiliilor de etică din spitale. Prin acesta, Consiliile trebuie să monitorizeze feedback-ul bolnavilor, spitalele fiind obligate să ofere pacienţilor chestionare prin care aceştia să îşi poată exprima părerile sau nemulţumirile legate de serviciile sau personalul unităţii în care au fost internaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.