Doar cinci din cele 403 unităţi de învăţământ de stat au autorizaţie de securitate la incendiu, 317 funcţionează fără un atifel de aviz, iar pentru 81 nu este necesară obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu, potrivit datelor furnizate luni de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov. printre cele peste 300 de unităţi care nu sunt autozizate de ISU se află şi Şcoala nr. 124 din Rahova, distrusă de un incendiu puternic şi care avea nevoie de autorizaţie, în condiţiile în care anul 2001 acolo au fost făcute diverse lucrări.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de învăţământ a apărut în anul 1998, moment în care a intrat în vigoare HG 571/1998, în care era prevăzută obligativitatea pentru şcoli, licee, universităţi şi alte clădiri de învăţământ, cu aria desfăşurată mai mare de 700 de metri pătraţi. Ulterior, în anul 2002, s-au schimbat condiţiile privind obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, "clădiri având destinaţia de învăţământ, cu aria desfăşurată mai mare de 500 de metri pătraţi". 

Începând cu anul 2006 şi până în 2016, odată cu intrarea în vigoare a HG 1739/2006, toate clădirile sau spaţiile amenajate în clădiri având destinaţia de învăţământ, indiferent de suprafaţă, aveau obligativitatea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu.

În prezent, este în vigoare HG 571/2016, în care este prevăzută obligativitatea obţinerii autorizaţiei la incendiu pentru clădiri sau spaţii amenajate în clădiri cu destinaţia de învăţământ, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 150 de metri pătraţi. Cădirile cu destinaţia de învăţământ care sunt construite înainte de anul 1998 şi la care nu s-au adus modificări structurale, de consolidare, de refuncţionalizare, schimbări de destinaţie, nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. 

Conform ISU Bucureşti-Ilfov, din cele 403 unităţi de învăţământ de stat din Capitală, cinci au autorizaţie de securitate la incendiu, 317 nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar 81 nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. De asemenea, din cele 226 de unităţi de învăţământ private, 25 au autorizaţie de securitate la incendiu, 179 nu au autorizaţie de securitate la incendiu, iar 22 nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. 

Şcoala nr. 124 din Rahova se află printre cele 317 unităţi de învăţământ din Capitală care nu au autrizaţie de funcţionare. Şcoala se află într-un imobil construit în anul 1950, funcţionând ca unitate de învăţământ din anul 1985, dar avea nevoie de autorizaţie ISU întrucât din anul 2001 au fost făcute lucrări de reabilitare. Din septembrie 2007, clădirea a intrat într-un nou program de reabilitare - modernizare.

În 2012, presa relata că Şcoala 124 este singura din Bucureşti care are toaletele în curte. Coform site-ului şcolii, lucrările de amenajare a toaletelor în interiorul clădirii erau în curs de desfăşurare.

Elevii Şcolii nr. 124, care a fost distrusă de un incendiu în noaptea de duminică spre luni, vor învăâa, începând de marţi, la Grădiniţa nr. 35 şi la şcolile gimnaziale nr. 126 şi 143,potrivit Inspectoratului Şcolar Bucureşti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.