Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan, a spus, în mesajul său rostit în faţa credincioşilor adunaţi miercuri în faţa Catedralei Mitropolitane din Iaşi, că "un om cu sufletul împăcat şi cu mulţumirea sufletească pe care o oferă participarea la un act de credinţă devine mai rezistent în faţa bolii”. Totodată, el a afirmat că am devenit cu toţii "suspicioşi şi neîncrezători", în timp ce relaţiile dintre oameni şi dintre instituţii s-au tensionat, fapt care accentuează suferinţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

IPS Teofan a rostit un discurs în cadrul Sfintei Liturghii de la catedrala ieşeană, înaltul prelat afirmând că bucuria zilei de 14 octombrie din acest an este umbrită de suferinţa produsă omenirii de epidemia care pătrunde tot mai mult în trupurile şi sufletele noastre.

”Anul acesta suntem mai puţini la Sfintele Moaşte spre închinare. Suntem mai puţini pentru că nu toţi au avut posibilitatea să vină la Iaşi pentru a-i mulţumi Sfintei, pentru a o ruga să nu contenească să mijlocească ȋn faţa lui Dumnezeu pentru sănătatea, îndreptarea, mângâierea şi mântuirea noastră. Trăim în societatea noastră de câteva luni bune un sentiment al singurătăţii, al izolării şi asta ne îndeamnă să sporim rugăciunea. Fie că suntem aici, aproape, fizic, de racla Sfintei, fie că suntem departe, rugăciunea ne apropie şi pune balsam pe rănile sufletului”, a spus mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.

El a adăugat că ”prezenţa epidemiei în viaţa noastră ne aşază în faţa unor întrebări pe care nu le putem ocoli, precum nu putem opri nici interogaţia legată de pelerinajul de anul acesta”.

”Nu putem, laolaltă, oameni simpli şi conducători, să nu ne întrebăm de ce se întâmplă toate acestea. Nu putem să nu ne întrebăm unde am greşit, ce puteam face şi nu am făcut, ce trebuia să vedem şi nu am văzut, ce trebuia să înţelegem şi nu am înţeles. (…) Distanţa fizică pe care suntem astăzi chemaţi să o adoptăm nu reflectă cumva, în plan spiritual, îndepărtarea, înstrăinarea noastră, a unora de ceilalţi - copii de părinţi, soţi de soţii, dascăli de elevi, politicieni de alegători, preoţi de credincioşi, arhierei de preoţi? Între noi s-a instalat de multe ori duplicitatea care afectează grav relaţia dintre noi”, a mai spus IPS Teofan.

Înaltul prelat consideră că ”sentimentul singurătăţii mai ales s-a cuibărit în suflete” şi că ”am devenit suspicioşi şi neîncrezători, relaţiile dintre oameni şi dintre instituţii s-au tensionat, iar aceste lucruri nu fac decât să accentueze suferinţa şi să diminueze şansa restaurării noastre”.

”Un om cu sufletul împăcat, cu mulţumirea sufletească pe care o oferă participarea la un act de credinţă, devine mai rezistent în faţa bolii sau odată cuprins de boală are mai multă tărie de a lupta împotriva ei. Privind chiar dincolo de mărturiile credinţei, în sfera rezultatelor ştiinţifice obţinute de savanţi de renume, întâlnim numeroase dovezi şi descoperiri că rugăciunea, virtuţile în general întăresc sănătatea oamenilor, întăresc imunitatea, crescând rezistenţa trupului în faţa bolilor. (…) Avem încredinţarea că Sfânta Parascheva este aproape atât de cei care au venit să cinstească sfintele ei moaşte, cât şi de cei care nu au putut împlini pelerinajul anul acesta. Nădăjduim, ca prin rugăciunile Cuvioasei, să primim iertare de la Dumnezeu pentru tot ce am greşit ca neam, ca slujitori ai Bisericii, ca demnitari şi dregători. Rugăciunea noastră se îndreaptă spre Dumnezeu în mod special pentru cei din spitale, bolnavi sau cadre medicale. Acolo, situaţia pe zi ce trece este mai grea. Îi putem ajuta cu rugăciunea, cu măsuri de precauţie pentru a nu ajunge acolo noi sau cei de lângă noi şi a nu îngreuna mai mult situaţia”, a mai spus IPS Teofan în mesajul rostit în faţa credinicioşilor.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasă, miercuri dimineaţă, din Catedrala Mitropolitană din Iaşi şi aşezată în baldachinul din curtea lăcaşului de cult, după o săptămână de controverse privind oportunitatea desfăşurării pelerinajului ca în anii precedenţi.

Sfânta Liturghie a fost fost oficiată de câţiva preoţi, în frunte cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Evenimentul religios are loc pe pietonalul Ştefan cel Mare, în faţa catedralei.

Nu sunt prezenţi ierarhi din străinătate sau din alte zone din ţară la acest eveniment, ci doar din regiunea Moldovei.

La slujbă asistă câteva sute de persoane, în faţa scenei fiind amplasate scaune plasate la doi metri unul de celălalt. În zonă sunt amplasate şi ecrane gigant, pe care credincioşii pot urmări Sfânta Liturghie.

Zeci de pelerini au protestat, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, faţă de restricţiile impuse de autorităţi. Oamenii au strigat "Duceţi-vă la diavol" şi "Jos dictatura".

La racla aşezată în curtea catedralei se află la rând câteva sute de persoane, timpul de aşteptare fiind de jumătate de oră.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.