Preşedintele Klaus Iohannis susţine că abandonul şcolar reprezintă ”o realitate pe care nu o putem ignora”, menţionând că 12% dintre copiii cu vârsta curpinsă între 3 şi 18 ani nu sunt cuprinşi în învăţământul preuniversitar, amintind de Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a şcolii aprobată de Guvern în luna iunie.
”La nivel naţional, abandonul şcolar reprezintă o realitate pe care nu o putem ignora. Este un fenomen din ce în ce mai prezent, cu implicaţii sociale şi economice severe. Conform prognozelor, doar unul din 10 locuri de muncă va putea fi accesat în viitor de către o persoană care a părăsit de timpuriu şcoala (...) Am mai spus-o şi o repet: România nu îşi permite să mai piardă potenţial, iar comunităţile dezavantajate au tot dreptul la o educaţie incluzivă, de calitate, în spaţii de învăţământ sigure, cu un personal didactic centrat pe elev”, a declarat şeful statului, în cadrul festivităţii de absolvire a clasei a VIII-a, promoţia 2015 – 2016, de la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Nechita” din Motoşeni.
Preşedintele României a subliniat că un copil din mediul rural studiază în învăţământul primar şi gimnazial cu aproximativ un an mai puţin decât cel din mediul urban.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
”Din păcate, statisticile ne arată că în România, aproape 12% dintre copiii cu vârste între 3 şi 18 ani nu sunt cuprinşi în învăţământul preuniversitar, iar la nivelul învăţământului gimnazial, diferenţele de participare la educaţie între mediul urban şi mediul rural ajung până la valori de 24 de procente. Concret, un copil din mediul rural studiază în învăţământul primar şi gimnazial cu aproximativ , vorbesc în medie, sigur, un an mai puţin decât un copil din mediul urban”, a afirmat Iohannis.
Şeful statului a felicitat profesorii pentru rata de abandon zero a şcolii din Motoşeni, menţionând că în tot acest demers, şcoala, prin cadrele sale didactice, joacă un rol decisiv, iar unitatea şcolară trebuie să ofere un mediu sigur şi motivant pentru elevi, un proces educaţional în care ei sunt dornici să se implice, în care participă cu bucurie şi nu cu teamă.
”Vă felicit pe toţi, profesori, elevi, părinţi şi reprezentanţi ai comunităţii locale, pentru îndârjirea cu care aţi luptat pentru a creşte participarea la educaţie a copiilor din comunitatea dumneavoastră, arătându-le că viitorul lor depinde de forţele şi de potenţialul propriu. Cu o rată de cuprindere de 100% şi zero, repet zero, abandon şcolar, aţi demonstrat că se poate şi că omul sfinţeşte locul. Cred că astfel de reuşite ar trebui să reprezinte, şi ele, un criteriu de performanţă în evaluarea şi salarizarea cadrelor didactice”, a spus Iohannis.
El a reamintit că în luna iunie Guvernul a aprobat Strategia privind reducerea părăsirii timpurii a şcolii.
”Îmi exprim speranţa că măsurile asumate vor fi susţinute prin activităţi cu o finanţare adecvată, în care să primeze interesul educaţional al copiilor şi nu limitările strict contabile. Extinderea unor programe cum sunt «Şcoala după şcoală», «A doua şansă» şi dezvoltarea serviciilor de educaţie timpurie sunt extrem de importante şi trebuie susţinute şi în viitor”, consideră preşedintele.
Şeful statului le-a urat succes absolvenţilor şi i-a felicitat pe profesori. ”Fizica nu este pe placul tuturor, ba chiar aş spune, fizica nu este pe placul multora, dar pentru mine ea a devenit vocaţie mai ales datorită dascălului meu, care prin modul de predare a transformat-o într-o poveste vie, motivantă. Este, dacă îl pot numi astfel, exemplul care mi-a demonstrat cum profesia didactică ghidează destinele copiilor şi le deschide drumul către viitor, indiferent de cariera aleasă. Dumneavoastră aţi reuşit la Motoşeni să transformaţi întreaga programă şcolară într-o poveste care a captivat şi inspirat toţi aceşti copii. Mai mult, aţi reuşit prin cursurile de educaţie parentală să formaţi şi să implicaţi în tot acest demers părinţii şi întreaga comunitate”, a conchis şeful statului.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.