Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” protestează faţă de orice formă de cult public sau încercare de reabilitare a celor condamnaţi pentru genocid sau crime de război, după ce, în weekend, Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au organizat la Oradea un eveniment comemorativ cu caracter public dedicat lui Albert Wass, persoană condamnată printr-o sentinţă definitivă pentru crime de război.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reprezentanţii institutului cer autorităţilor statului cu atribuţii în astfel de cazuri să ia măsurile legale care sunt impuse de lege, conform OUG 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, potrivit unui comunicat.

„Reamintim că în România, în ciuda unei legislaţii care interzice acest lucru, încă există nume de străzi, de entităţi juridice (publice sau private) şi monumente aflate pe spaţiul public care poartă numele sau sunt dedicate unor persoane condamnate pentru crime de război sau infracţiuni contra umanităţii”.

În plus, ei atrag atenţia asupra derapajelor grave care pot exista în urma tratării „cu lejeritate” a manifestărilor de gen.

„Chiar dacă din România lipsesc evenimentele de comemorare a figurilor reprezentative ale extremei drepte de amploarea celui care a avut loc în Bulgaria weekendul trecut sau declaraţiile care relativizează tragedia evreilor din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial venite din partea unor înalţi demnitari, aşa cum recent s-a întâmplat cu premierul Poloniei, considerăm că tratarea cu lejeritate a manifestărilor precum evenimentul de la Oradea pot duce la derapaje mai grave”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.