Institutul "Cantacuzino", centrul naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19, a obţinut autorizaţia de distribuţie angro din partea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, urmând ca sâmbătă să primească prima tranşă, simbolică, de 10.000 de doze de vaccin împotriva COVID-19. Totodată, au fost aprobate normele privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) a eliberat, marţi, autorizaţia de distribuţie angro Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino”. 

"Această autorizaţie se eliberează în vederea distribuţiei medicamentelor cu autorizaţie de punere pe piaţă, în statele membre ale Spaţiului Economic European. Ca urmare a primirii autorizaţiei din partea ANMDMR, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” poate desfăşura, în calitate de distribuitor angro, operaţiuni de deţinere, custodie şi livrare pentru medicamente cărora li se aplică criterii suplimentare de tipul: - produse în acord cu art. 806 din legea 95/2006 republicată: medicamente imunologice; - produse cu distribuţie în “lanţul rece” (care necesită manipulare la temperaturi scăzute)", arată sursa citată.

Astfel, Centrul naţional de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 din cadrul Institutului "Cantacuzino” este din acest moment complet autorizat şi avizat de către ANMDMR - autoritatea naţională cu competenţă în domeniul medicamentului de uz uman.

"Pe data de 26 decembrie 2020 Institutul „Cantacuzino” va recepţiona prima tranşă simbolică de 10.000 de doze ale vaccinului dezvoltat de BioNTech şi Pfizer, primul vaccin împotriva COVID-19 căruia i s-a acordat de către Comisia Europeană autorizaţia condiţionată de punere pe piaţă. Dozele vor fi distribuite către spitalele de boli infecţioase din prima linie în lupta împotriva COVID-19", precizează CNCAV.

De asemenea, miercuri s-a aprobat ordinul comun pentru stabilirea normelor privind autorizarea, organizarea şi funcţionarea centrelor de vaccinare împotriva COVID-19. Conform acestui document, centrele sunt înfiinţate prin ordin al ministrului Sănătăţii, la propunerea direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a municipiului Bucureşti.

Acestea vor fi organizate sub mai multe forme:

- Centre de vaccinare fixe;

- Centre de vaccinare mobile: caravane sau alte formaţiuni mobile, care aparţin Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă si/sau Ministerului Apărării Naţionale, respectiv structurilor subordonate acestora;

- Echipe mobile de vaccinare, pentru vaccinarea în locaţii specifice;

- Centre de vaccinare de tip drive-through pentru marile oraşe, destinate populaţiei generale;

- La nivelul cabinetului de medicină de familie, după caz, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi tipul vaccinurilor disponibile.

"Totodată, actul normativ prevede că direcţiile de sănătate publică judeţene sau a municipiului Bucureşti avizează temporar funcţionarea centrelor de vaccinare, pe baza metodologiei proprii, a documentelor depuse de către deţinătorul/administratorul spaţiului şi după evaluarea dotării fiecărui centru. Centrele de vaccinare care aparţin ministerelor cu reţea proprie vor fi organizate şi avizate de către structurile proprii, cu respectarea cerinţelor legale", arată CNCAV.

Vaccinarea se va face de personal medical cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor, şi/sau personal medico-sanitar care deţine certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR).

Fiecare centru de vaccinare va avea un medic coordonator şi va fi organizat cu respectarea circuitului unidirecţional (flux unidirecţional, fără intersectare). Toate centrele de vaccinare (fixe sau mobile) vor fi deservite de echipe medicale alcătuite din medic şi personal medical auxiliar.

Vaccinarea se va face pe bază de programare pentru a asigura un flux organizat al beneficiarilor vaccinării, pentru a menţine un climat favorabil necesar triajului medical, vaccinării propriu-zise si perioadei de monitorizare post-vaccinare şi pentru a reduce la minimum posibil riscul de pierdere a dozelor de vaccin. Persoanele se vor putea programa on-line, telefonic, prin medicul de familie sau prin intermediul direcţiei de asistenţă socială din cadrul consiliilor locale, după caz.

Centrele de stocare şi distribuire a vaccinului împotriva COVID-19 desemnate oficial sunt: Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” Bucureşti; Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Iacob Czihac” Iaşi; Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca; Spitalul Militar de Urgenţă „Dr. Alexandru Gafencu” Constanţa; Spitalul Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” Craiova; Spitalul Militar de Urgenţă „Regina Maria" Braşov; • Spitalul Clinic Militar de Urgenţă „Dr. Victor Popescu” Timişoara.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.