Completul de cinci judecători al instanţei supreme a stabilit pentru 9 octombrie ultimul termen în dosarul în care fostul primar al Ploieştiului Iulian Bădescu este acuzat de finanţarea ilegală a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, o altă acuzaţie fiind aceea de luare de mită. La termenul de luni, Bădescu nu a recunoscut nicio acuzaţie a procurorilor DNA şi susţinut că a semnat mai multe acte privind finanţarea echipei locale de fotbal fiind o obligaţie "moştenită” de la fostul edil şi că toate deciziile au fost luate prin votul consilierilor locali.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La termenul de luni, Bădescu nu a recunoscut nicio acuzaţie a procurorilor DNA. "Menţionez că anterior alegerii mele în funcţia de primar, societatea comercială SC Petrolul Ploieşti SRL a beneficiat de finanţare de la bugetul local. Suma alocată pentru echipă a fost de 17 milioane de lei, deşi atunci iar echipa a beneficiat gratuit de faciliitatile sportive ale mununicipiului Ploieşti. În 2012, când am devenit primar, în bugetul aprobat de fostul consiliu local era prevăzută suma de 5 milioane de lei pentru această asociere”, a precizat Bădescu într-un supliment de declaraţie în faţa a cinci judecători.

El a mai precizat că un raport al Curţii de Conturi a descoperit mai multe nereguli cu referire la finanţarea echipei de fotbal, însă firma care administra gruparea sportivă a refuzat să pună la dispoziţia inspectorilor toate actele cerute.

"Aveam şi un raport al Curţii de Conturi cu referire la sumele cheltuire ilegal cu echipa în care recomandă extinderea controlului pe toată perioada asocierii. FC Petrolul a refuzat să depună toate actele în vederea efectuării controlului. Erau presiuni din partea suporterilor şi a clubului pentru a primi suma de 5 milioane de lei. În decembrie 2012 a fost întocmit un proiect de hotărâre, iar expunerea de motive a fost semnată de mine.(...) Toate plăţile au fost verificate de Trezoreria Ploieşti, fiind considerate legale care a dispus plata. Am avut şi un control din partea ministerului de Finanate, care a constatat au fost legale. Nu recunosc acuzaţia de luare de mită, nu am primit nicio suma de bani.(...) La acel moment, dacă nu se adopta acea HCL, trebuia plătită suma de 5 milioane de lei de către Primăria Ploieşti către SC FC Petrolul Ploieşti”, a completat fostul primar.

Judecătorii au anunţat că termenul din 9 octombrie va fi ultimul şi au cerut avocaţilor să se pregătească pentru dezbaterile finale.     

În 16 iunie 2016, Iulian Bădescu a fost condamnat, de instanţa supremă, la trei ani de închisoare cu executare pentru că a finanţat ilegal clubul de fotbal Petrolul, în perioada în care a fost primar al municipiului Ploieşti, cerând în schimb 10% din valoarea sumelor alocate, respectiv 300.000 de euro. Fosta secretară a municipiului Ploieşti, Oana Cristian Iacob, şi fosta şefă a Direcţiei Juridice din primărie, Iulia Alina Alexandru, au fost condamnate la câte trei ani de închisoare cu suspendare, ambele fiind acuzate de abuz în serviciu. Instanţa a mai dispus ca cei trei să plătească, în solidar, opt milioane de lei daune civile Consiliului Local Ploieşti.

Decizia a fost contestată la Completul de cinci judecători, care va da o hotărâre definitivă în acest dosar.

Procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe Iulian Băsescu în 26 mai 2015, pentru abuz în serviciu, luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută şi folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. Faptele vizează finanţarea ilegală a clubului de fotbal Petrolul Ploieşti cu fonduri de la bugetul local şi, potrivit procurorilor, ar fi fost comise de Bădescu atât în mandatul de primar, cât şi anterior, în mandatul de senator din perioada 2008-2012.

Anchetatorii au arătat în rechizitoriu că, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu a semnat un contract de cooperare între Primăria Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti, iar şase luni mai târziu, în 28 iunie, a avizat şi regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, deşi documentul nu trecuse de controlul financiar preventiv. Ulterior, în baza acestui contract, a dispus plata către asociaţie a sumei de opt milioane de lei, în trei tranşe.

În schimbul acestor finanţări ilegale, Bădescu i-ar fi cerut unui reprezentant al Asociaţiei ”Lupii Galbeni 2012” Ploieşti un comision de 10% din valoarea totală a sumelor ce urmau să fie acordate de Primăria Ploieşti jucătorilor echipei de fotbal FC Petrolul Ploieşti, respectiv 300.000 de euro. De asemenea, Bădescu ar fi cerut să i se plătească transportul şi cazarea, în ianuarie - februarie 2013 şi ianuarie - februarie 2014, la două hoteluri din Turcia, unde a însoţit echipa în cantonament.

Procurorii o acuză pe Oana Iacob că a avizat abuziv legalitatea hotărârilor Consiliului Local Ploieşti prin care s-au aprobat contractul de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară ”Lupii Galbeni 2012” şi Regulamentul de aplicare a acestuia. Banii au fost alocaţi în urma votului favorabil din Consiliului Local Ploieşti, luat în baza rapoartelor de specialitate semnate de şefa de atunci a Direcţiei Juridice, Iulia Alexandru.

Dosarul a fost deschis la DNA în urma unei sesizări făcute de o fostă directoare din Primăria Ploieşti, iar fostul patron al clubului de fotbal Petrolul Ploieşti, Daniel Capră, este denunţător în cauză.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.