Inspectorii de muncă au verificat peste 1.400 de angajatori din construcţii, descoperind 155 de persoane care munceau fără contracte individuale de muncă, şi au aplicat amenzi de peste 1,7 milioane de lei, informează, miercuri, Inspecţia Muncii (IM).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Instituţia precizează că a desfăşurat Campania naţională de identificare a cazurilor de muncă la negru în construcţii şi acţiuni de control pentru combaterea riscurilor de căderi de la înălţime şi a surpărilor de maluri pe şantiere, în perioada 27 - 30 iulie 2016.

În total, au fost controlaţi 1.413 angajatori, s-au aplicat amenzi în valoare totală de 1.714.000 de lei şi 155 de persoane au fost depistate că desfăşurau activitate fără a avea contracte individuale de muncă.

În domeniul relaţiilor de muncă, au fost controlaţi 665 de angajatori care aveau 25.921 de lucrători şi s-au aplicat 240 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 1.023.500 de lei din care 870.000 de lei pentru muncă la negru.

De asemenea, la opt angajatori s-au identificat peste cinci persoane fără contracte individuale de muncă încheiate, situaţii pentru care s-au înaintat propuneri de cercetare penală.

Cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei din domeniul relaţiilor de muncă pe care inspectorii le-au sancţionat au fost: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă, neîntocmirea regulamentului intern şi neaducerea la cunoştinţa salariaţilor a prevederilor acestuia, nerespectarea prevederilor privind Registrul general de evidenţă a salariaţilor, nerespectarea prevederilor legale privind obligaţia angajatorului de a întocmi programarea concediilor de odihnă pentru anul în curs, repartizarea programului de lucru în cazul contractelor individuale de muncă cu timp parţial, nerespectarea dispoziţiilor referitoare la evidenţa orelor de muncă prestate de salariaţi, munca suplimentară, dovada plăţii salariului, repausul săptămânal.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă au fost controlaţi 747 angajatori.

“S-au aplicat 1.229 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 690.500 de lei din care 1.074 de avertismente şi 155 de amenzi. S-au constatat 1.332 de deficienţe, majoritatea referindu-se la: utilizarea echipamentelor de muncă corespunzătoare cum sunt balustrade solide, platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a opri căderile de la înălţime şi care să nu fie întrerupte decât în punctele de acces ale unei schele sau a unei scări, modul în care se controlează schelele, de către o persoană competentă, înainte de utilizarea lor, modul de concepere, construire şi întreţinere a schelelor nestandardizate, cele din lemn, pentru evitarea prăbuşirii sau deplasarea lor accidentală, modul în care sunt protejate şi utilizate platformele de lucru, pasarelele şi scările schelelor astfel încât persoanele să nu cadă sau să fie expuse căderilor de obiecte”, precizează IM.

În total, au fost dispuse 2.136 de măsuri obligatorii în ambele domenii de competenţă cu termene concrete de realizare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.