Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP) transmite că în România au fost identificate, până la data de 9 mai, 10 cazuri de infectare cu linia genetică B.1.617.2 a virusului SARS-CoV-2, cunoscută şi sub denumirea „tulpina indiană”, care este considerată de către autorităţile de la nivel european drept una dintre variantele „de interes” şi nu „de îngrjorare”. INSP arată că apariţia unui singur caz de infectare cu această tulpină la nivelul României într-un document publicat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor se explică prin faptul că laboratorul care a realizat secvenţierile nu încărcase încă rezultatele analizelor în platforma mondială GISAID.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
În Româna au fost identificate 10 cazuri de COVID-19 în care pacienţii erau infectaţi cu linia genetică B.1.617.2 a virusului SARS-CoV-2, care este tulpina dominantă care circulă în ultimele săptămâni în India. Conform INSP, toate cele cazuri au fost confirmate la cetăţeni indieni. 
Instituţia explică, într-un comunicat dat publicităţii vineri, de ce într-un document al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) România figurează cu un singur caz în care ar fi fost secvenţiată această tulpină virală. 
„În urma noilor informaţii apărute în documentul ECDC, INSP a publicat ieri, 13 mai 2021, pe site-ul propriu, un extras din acest document, precum şi o sinteză a situaţiei din România în care se precizează că până la data de 9 mai 2021 au fost identificate 10 cazuri cu linia genetică B.1.617.2, din care 3 provin din focarul din Colonia Bod, jud.Braşov, iar 7 din focarul de la Popeşti-Leordeni, jud.Ilfov. Toate cele 10 cazuri sunt cetăţeni indieni. Cu referire la diferenţa dintre cele 10 cazuri de COVID-19 confirmate cu linia genetică B.1.617.2 menţionate astăzi pe site-ul INSP şi un singur caz care apare în documentul ECDC, menţionăm că analiza de situaţie a ECDC din data de 11 mai 2021 se bazează pe informaţiile legate de tulpinile secvenţiate existente într-o platformă mondială (GISAID). Încărcarea datelor în această platformă revine laboratoarelor care realizează secvenţieri şi nu INSP. Diferenţa de 9 cazuri se explică prin faptul că laboratorul respectiv nu încărcase încă secvenţele în platforma GISAID” se arată în comunicatul INSP.
Institutul menţionează că iniţial, pe 5 mai, când a fost identificat focarul de infecţie de la Popeşti Leordeni, „la acel moment se cunoştea faptul că varianta identificată prin secvenţiere avea doar una dintre cele două mutaţii prezente la B.1.617.1, ceea ce o face parţial asemănătoare cu cea care cauzase o creştere a numărului de cazuri în India”. 
„Facem precizarea că Ministerul Sănătăţii a fost informat permanent asupra tuturor cazurilor identificate”, completează INSP.
Institutul menţionează că Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) „îşi menţine evaluarea pentru B.1.617.1, B.1.617.2 şi B.1.617.3 ca fiind variante de interes (VOI) şi nu de îngrijorare (VOC)”.
Potrivit INSP, indiferent de varianta circulantă în România, măsurile de prevenire şi control sunt aceleaşi, necesitând, însă, o atenţie deosebită în corecta lor implementare.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.