Institutul de Sănătate Publică (INSP) cere autorităţor publice locale să revadă progamele de combatere ţanţarilor, iar medicilor să raporteze orice suspiciune privind o posibilă infecţie cu virusul Zika.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

INSP a revenit cu aceste recomandări, mai ales că se apropie sezonul cald, iar în zona Capitalei este deja semnalată prezenţa ţânţarului Aedes albopictus, vector pentru transmiterea virusului Zika.

În plus, INSP recomandă direcţiilor de sănătate publică şi Ministerului Sănătăţii să solicite medicilor clinicieni să se informeze cu privire la posibile manifestări clinice ale infecţiei cu virusul Zika, iar în contextul confirmării unui caz în laborator, în primele cinci zile de boală trebuie luate toate măsurile de prevenire a înţepăturilor de ţânţar (saloanele vor avea plase de protecţie la uşi şi ferestre).

Institutul Cantacuzino a detectat în Bucureşti, în septembrie 2012, prezenţa speciei de ţânţar Aedes albopictus.

Din experienţa altor ţări, după prima semnalare a speciei, există o perioada “silenţioasă”, de trei - cinci ani, până când ţânţarul devine puternic disconfortant.

Rezultatele studiilor specialiştilor de la Cantacuzino arată că ţânţarul  atacă afară, în timpul zilei, la umbră. Zboară în general jos şi înţeapă picioarele, iar înţepătura este foarte pruriginoasă.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a emis o alertă generală ca urmare a situaţiei create de apariţia cluster-ului de malformaţii congenitale cu tulburări neurologice (sindrom GuillanBarre) în posibilă legătură cu infecţia produsă de virusul Zika în Brazilia.

La sfârşitul lunii februarie s-a înregistrat un prim caz de transmitere a virusului Zika pe cale sexuală în Franţa, la o femeie contaminată de partenerul ei întors din Brazilia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.