Primarul Iaşiului, Mihai Chirica, a semnat, joi, un contract de credit cu BERD în valoare de 100 de milioane de lei, pentru mai multe proiecte, între care modernizarea depoului companiei de transport şi reabilitarea termică a 14 unităţi şcolare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Municipalitatea ieşeană a anunţat că va începe mai multe proiecte în oraş, respectiv modernizarea depoului Companiei de Transport Public din zona Dacia, reabilitarea, modernizarea, extinderea şi dotarea cinematografului Dacia, precum şi reabilitarea termică a 14 grădiniţe, şcoli şi licee, cu ajutorul unor fonduri de 100 de milioane de lei obţinute în urma semnării, joi, a unui contract de credit cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD).

Contractul de credit şi contractul de garanţie au fost semnate de primarul Mihai Chirica în cadrul unui eveniment organizat online, la care au participat mai mulţi reprezentanţi ai BERD.

Primarul Mihai Chirica a declarat, într-o conferinţă de presă, că proiectele fac parte din lista investiţiilor prioritare care necesită concentrarea de resurse financiare proprii considerabile, dar care nu pot fi susţinute din bugetul local.

Contractul de credit în valoare de 100 milioane de lei a fost aprobat la începutul acestei luni, într-o şedinţă a Consiliului Local Iaşi.

Potrivit Primăriei Iaşi, perioada de graţie este de până la trei ani, urmând ca rambursarea să poată fi făcută în următorii 12 ani, în 24 de rate semestriale egale.

"Este un moment important pentru municipiul Iaşi şi vreau să mulţumesc pentru receptivitatea cu care BERD a înţeles necesitatea acestui împrumut. Fondurile europene nerambursabile sunt prioritare pentru oraşul nostru în prezent şi rămân principalul motor de dezvoltare, însă România trebuie să înţeleagă că finanţările nerambursabile se vor termina la un moment dat, iar exerciţiul dezvoltării prin împrumuturi va trebui să fie bine înţeles din timp, pentru a ne putea pregăti pentru o nouă etapă de dezvoltare", a declarat primarul Mihai Chirica.

În prezent, gradul de îndatorare al municipiului Iaşi este de 4,99 la sută, un nivel pe care primăria îl consideră foarte redus pentru un oraş în plină dezvoltare, în condiţiile în care procentul maxim de îndatorare prevăzut de lege este de 30 la sută.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.