Aproape 95 de milioane de lei au fost recuperaţi, în primele şase luni ale anului, de către structurile de Investigare a Criminalităţii Economice în urma acţiunilor desfăşurate în întreaga ţară, reprezentând o creştere cu aproape 8 la sută a încasărilor la bugetul de stat. Faţă de 214 persoane s-au dispus măsuri preventive, în urma încheierii a peste şase sute de rechizitorii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui bilanţ al Poliţiei Române, în primul semestru al acestui an, în urma acţiunilor desfăşurate de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice au fost recuperaţi aproape 95.000.000 de lei proveniţi din fraude economico-financiare şi au fost aplicate măsuri asigurătorii în valoare de peste 552.000.000 de lei.

 

Activităţile derulate împreună cu celelalte instituţii cu atribuţii în domeniul combaterii evaziunii fiscale, au condus la o creştere cu aproape 8% a încasărilor la bugetul de stat, faţă de perioada similară a anului trecut.

 

”Activităţile întreprinse de Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice a Poliţiei Română, în special cele realizate în cooperare cu structurile Ministerului Finanţelor Publice, cu atribuţii în domeniu, au determinat creşterea numărului operaţiunilor fiscalizate. Astfel, au influenţat schimbarea comportamentului fiscal al contribuabililor, persoane juridice sau fizice, ceea ce a determinat creşterea încasărilor fiscale la bugetul de stat cu 7,9 % faţă de perioada similară a anului trecut”, anunţă Poliţia Română.

 

Activităţile desfăşurate de poliţişti s-au concretizat în 612 rechizitorii şi 266 de declinări către alte structuri competente, faţă de 214 persoane dintre cele cercetate luându-se măsuri preventive.

 

Într-unul dintre dosarele instrumentate de către poliţişti, au fost efectuate 22 de percheziţii pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov şi Giurgiu.

 

Din anchetă au rezultat indicii că, în perioada 2011-2012, prin înregistrarea în contabilitatea a cinci firme a unor achiziţii fictive de la societăţi de tip fantomă, ar fi fost prejudiciat bugetul de stat cu 8.040.597 de lei, reprezentând T.V.A. ilegal dedus în cuantum de 4.869.261 de lei şi impozit pe profit datorat în valoare de 3.171.336 de lei.

 

Sumele de bani reprezentând contravaloarea achiziţiilor fictive ar fi fost scoase succesiv, în numerar, din bancomate sau de la casieria mai multor bănci, de către persoanele interpuse în circuitul evazionist ca reprezentanţi ai societăţilor fantomă ce nu au desfăşurat în fapt activităţi economice”, anunţă Poliţia Română.

 

Într-un alt dosar, s-au efectuat 31 de percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în patru judeţe, la mai multe persoane fizice şi juridice, bănuite de evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte comise în domeniul comercializării produselor textile şi de îmbrăcăminte.

În perioada 2011 – 2013, suspecţii, reprezentanţi ai şase societăţi comerciale având ca obiect de activitate comercializarea produselor textile şi de îmbrăcăminte, ar fi înregistrat în evidenţa contabilă a societăţilor şi ar fi declarat organelor fiscale achiziţii fictive de bunuri.

Achiziţiile ar fi fost făcute de la peste 22 de societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă” (înfiinţate şi administrate statutar/scriptic în numele unor persoane cu situaţie materială precară) sau de la societăţi cu „identitate furată”, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale.

 

Pentru disimularea provenienţei ilicite a sumelor provenite din săvârşirea faptelor de evaziune fiscală, cei în cauză ar fi transferat în mod succesiv, între firme, aproximativ 32.000.000 de lei, reprezentând contravaloarea achiziţiilor fictive. Ulterior, sumele ar fi fost retrase în numerar, cu justificarea nereală că vor fi folosite pentru a se efectua plăţi cash către societăţile cu comportament de tip «fantomă» sau cu «identitate furată»”, mai anunţă Poliţia Română.

.

Sumele extrase în numerar ar fi fost reintroduse în circuitul financiar al firmelor cu justificarea „creditare firmă” ori depuse în conturile persoanelor fizice care controlau firmele în cauză şi utilizate în interes personal, lipsind astfel bugetul statului de contravaloarea impozitului pe profit şi a taxei pe valoare adăugată.

 

Prejudiciul cauzat bugetului de stat, estimat la momentul efectuării percheziţiilor, a fost de 7.000.000 de lei, iar suma ce forma obiectul procesului de spălare a banilor” a fost de aproximativ 32.000.000 de lei.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.