Tarifele de salubritate în municipiul Iaşi au fost majorate cu 30 la sută, au decis, vineri, consilierii locali, şefii Primăriei susţinând că România a intrat în procedură de infringement şi că sunt necesare investiţii pentru colectarea selectivă a deşeurilor. Reprezentanţii PNL au contestat decizia şi au anunţat că vor ataca în instanţă hotărârea de creştere a acestor tarife.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Taxa lunară de salubritate creşte de la 10 la 13 lei, au decis, vineri, consilierii locali din Iaşi, hotărârea stârnind discuţii aprinse în şedinţă.

Primarul Mihai Chirica a spus că România a intrat în procedura de infringement pentru nerespectarea obligaţiilor Uniunii Europene în privinţa deşeurilor, el susţinând că se impune majorarea tarifelor la salubritate.

"Am fost penalizaţi ca ţară pentru gestiunea deşeurilor. România nu a deschis cele 56 de depozite ecologice la nivel naţional. Colectarea selectivă este o necesitate. La Iaşi avem investiţii de 7,5 milioane de euro în sistemul de colectare a deşeurilor, iar aceste investiţii trebuie continuate“, a spus edilul Mihai Chirica.

Proiectul a fost adoptat în cele din urmă în şedinţa de consiliu, fără voturile reprezentanţilor liberali, care s-au opus hotărârii.

Liderul filialei municipale PNL Iaşi, deputatul Marius Bodea, a anunţat la finalul şedinţei că liberalii vor ataca în instanţă hotărârea prin care tariful la salubritate a fost majorat cu 30 la sută.

"Anul trecut, PSD şi Chirica au crescut tariful de salubritate cu 25 la sută, iar motivaţia a fost identică cu cea prezentată astăzi (vineri – n.r.) în consiliu, când s-a votat majorarea tarifului, din nou, cu 30 la sută. Înainte de a recurge la cea mai facilă soluţie, şi anume aruncarea poverii pe spatele ieşenilor, ”deştepţii” din Primărie şi de la conducerea societăţii de salubritate, plătiţi cu mii de euro pe lună, ar fi trebuit să identifice soluţii pentru eficientizarea activităţii şi reducerea cheltuielilor de funcţionare. Orice companie privată îşi ajustează cheltuielile înainte de a creşte preţul pentru orice produs sau serviciu. Dar lenea şi reaua-credinţă fac casă bună la Primăria Iaşi”, a spus deputatul PNL Marius Bodea.

La rândul său, consilierul local liberal Răzvan Timofciuc a afirmat că Iaşiul are unul dintre cele mai mari tarife din ţară pentru salubritate.

"La Iaşi, tariful va fi de 13 lei, în timp ce la Sibiu e 9,5 lei, la Cluj 9,8 lei, Constanţa 6,5 lei, Timişoara 8,2 lei, Oradea 9,4 lei, Craiova 10 lei, Suceava 9 lei, şi sunt doar câteva exemple”, a precizat consilierul Răzvan Timofciuc.

Şefii primăriei susţin că, înainte de majorare, Iaşiul se afla pe locul 14 pe ţară într-un top al tarifelor la salubritate şi că, în viitorul apropiat, urmează ca şi alte municipii din ţară să ajusteze preţurile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.