Mai multe persoane care participă la manifestările de Ziua Unirii de la Iaşi au huiduit în momentul în care a fost rostit numele preşedintelui Klaus Iohannis, consilierul prezidenţial Ion Oprişor citind mesajul şefului statului, dar şi când a fost depusă la statuia domnitorului A.I. Cuza o coroană din partea Administraţiei prezidenţiale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La scurt timp după începerea ceremoniilor oficiale de Ziua Unirii, consilierul prezidenţial Ion Oprişor a citit mesajul transmis de şeful statului, iar în momentul în care a fost rostit numele lui Klaus Iohannis mai mulţi oameni din mulţime au început să huiduie.

În discursul citit la Iaşi, Oprişor a vorbit despre însemnătatea Unirii Principatelor din urmă cu 158 de ani şi a spus că ”unirea din 1859 a fost începutul europenizării ţării”.

Huiduieli s-au auzit şi la finalul citirii discursului, dar şi în momentul în care reprezentanţii Administraţiei prezidenţiale au depus o coroană de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Klaus Iohannis a anunţat că nu va participa la evenimentele dedicate Zilei Unirii, întrucât se va afla la Strasbourg, unde va avea şi o întâlnire cu angajaţii români de la Consiliul Europei şi cu reprezentanţii comunităţii românilor din zona Alsaciei.

Ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, a declarat, în discursul său, că ”Iaşiul este capitala unirii, chiar dacă actul unirii s-a parafat la Bucureşti”.

”Iaşiul s-a sacrificat pentru binele naţional şi avem de reparat o nedreptate. (...) Ani de zile s-a spus că nu sunt bani pentru cultură, dar suntem decişi să schimbăm lucrurile”, a spus ministrul.

La rândul său, primarul Mihai Chirica a afirmat că românii sunt dezbinaţi. ”Suntem dezbinaţi, iar nu acesta este drumul nostru. Trebuie să facem o horă a toleranţei şi o horă a unirii. Discursul politic nu îşi găseşte locul, trebuie să ne îndreptăm atenţia către muncă, să uităm de lucrurile care ne îndepărtează”.

După discursurile oficialităţilor, au fost depuse coroane de flori la statuia domnitorului A.I. Cuza, apoi a avut loc o defilare militară, iar în final participanţii s-au prins în Hora Unirii.

Ceremoniile oficiale au durat o oră, după care reprezentanţii oficialităţilor locale au mers la Mitropolia Iaşi. Ulterior, ei vor merge la Biserica ”Trei Ierarhi” din Iaşi, pentru a depune coroane la mormântul domnitorului A. I. Cuza.

Manifestările din Piaţa Unirii din Iaşi continuă, la ora transmiterii acestei ştiri având loc un concert de muzică populară în timpul căruia cei prezenţi vor primi plăcinte, vin fiert şi ceai.

Manifestările de la Iaşi, la care participă câteva mii se persoane, au început la ora 10.00 cu un concert folcloric organizat pe o scenă amplasată în Piaţa Unirii din Iaşi.

În timpul ceremoniilor oficiale, oamenii au avut steguleţe şi cocarde tricolore primite de la autorităţile locale, existând şi grupuri care au purtat pancarte cu mesaje precum ”Vrem Unirea” şi ”Unirea obiectiv naţional”. De asemenea, o femeie a avut o pancartă pe care scria ”Stop ordonanţei graţierii”.

În Piaţa Unirii au fost amplasate garduri metalice, oficialităţile şi reprezentanţii partidelor stând în apropierea scenei, iar mulţimea după garduri.

Peste 200 de poliţişti şi jandarmi asigură ordinea şi siguranţa publică în zona centrală a oraşului.

Primăria Iaşi a alocat 100.000 de lei pentru organizarea manifestărilor de Ziua Unirii Principatelor Române. Luni, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza a fost spălată, ca în fiecare an, de autorităţi.

Un grup de sportivi duce steagul României din Bucureşti în Piaţa Unirii din centrul Iaşiului. Călătorii Trenului Unirii merg în Piaţa Unirii, unde participă la manifestări şi se vor prinde în Hora Unirii.

Trenul Unirii a plecat la ora 05.50 din Gara de Nord Bucureşti spre Iaşi, unde ajunge la 11.55. Trenul a oprit la Ploieşti Sud, Buzău, Focşani, Tecuci, Bârlad, Vaslui  şi Bârnova. Trenul va pleca apoi de la Iaşi la ora 16.50 şi va ajunge în Bucureşti la 23.00.  

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.