Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IUBCvT) Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, a declarat că, după ce va fi gata noua clădire a Institutului, numărul de intervenţii va creşte cu 50% şi se va putea ajunge la 1400 de intervenţii chirurgicale pe an.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Horaţiu Suciu a fost întrebat joi, la Maratonul bolilor cardiovasculare de la Medika TV, despre noul proiect de construire a unei clădiri pentru Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş. 
“Suntem bucuroşi că acum, în acest an, practic în 2023, anul în care aniversăm cincizeci de ani de la prima operaţie pe cord deschis în Târgu-Mureş, a venit această veste bună. Şi nu a venit întâmplător, pentru că aici avem o activitate îndelungată şi în care practic noi abordăm toate patologiile la toate grupele de vârstă, de la nou născut la adult, inclusiv transplantul. Şi pe acest fond, hai să spunem, pe de-o parte, a performanţei şi pe de altă parte, a tradiţiei şi a adresabilităţii mari pe care clinica şi centrul nostru, pentru că nu este doar chirurgie cardiovasculară, este şi cardiologie, cardiologie intervenţională, anestezie şi terapie intensivă, practic toate specialităţile care sunt în jurul inimii, practic. Pe fondul acesta al unei dotări cu resursă umană extraordinar de bună, acest proiect nou, aprobat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a venit foarte bine”, a afirmat Horaţiu Suciu.
El a precizat că Institutul îşi desfăşoară în prezent activitatea într-un spaţiu destul de restrâns. 
“Practic, ni se împlineşte o dorinţă veche, un vis, pentru că noi în acest moment ne desfăşurăm activitatea oarecum într-un spaţiu destul de restrâns, sub forma unor secţii, într-o clădire veche, secţii care sunt la diferite niveluri ale Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, cu care colaborăm foarte bine, dar nu este acelaşi lucru cu a avea clădirea noastră, circuitele noastre şi totul în folosul pacienţilor şi a personalului medical”, a mai transmis Horaţiu Suciu. 
El a explicat că numărul intervenţiilor va creşte cu 50%. 
“Aceste intervenţii se fac într-un număr, aşa cum am spus, destul de redus şi cu atât mai mult la vârsta pediatrică. Noi vom creşte cu 50%, asta este speranţa noastră, pentru că noul institut sau să spunem, noua clădire a institutului că institutul există, noua clădire va fi prevăzută în aşa fel încât să permită creşterea numărului de proceduri atât pe partea de cardiologie intervenţională, cât şi de chirurgie cardiovasculară”, a adăugat Horaţiu Suciu.
El a oferit câteva detalii despre noua clădire. 
“Vor fi patru săli de operaţie dotate complet, dintre care una hibridă şi în care noi sperăm să facem undeva 1000 - 1400 de intervenţii chirurgicale pe an. Clădirea va avea undeva aproximativ 14 000 de metri pătraţi, şapte etaje, două subsoluri şi va fi dotată cu absolut toate cele necesare unui spital modern din secolul XXI, aşa cum ar trebui să fie. Aş putea spune că este una dintre cele mai mari investiţii în domeniu de sănătate de după Revoluţie şi ne bucurăm că şi Târgu Mureş, pe lângă celelalte obiective, va fi parte la acest lucru important”, a mai transmis şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant Târgu Mureş.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.