Halele Centrale Obor din Bucureşti au fost închise temporar în urma unor controale ale comisarilor de la Protecţia Consumatorilor în urma cărora s-au găsit vitrine neigienizate, produse nesigure sau expirate puse în vânzare. Au fost retrase din circuitul consumului uman 11,5 tone de produse alimentare nesigure, în special carne şi lactate, şi au fost date amenzi de 365.000 de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit ANPC, echipe de control ale Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucureşti-Ilfov au făcut, marţi, ample verificări privind respectarea prevederilor legale din domeniu la Halele Centrale Obor din Capitală.

Au fost controlaţi 26 de operatori economici, cărora le-au fost aplicate 30 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 365.000 de lei, şi 2 avertismente.

De asemenea, au fost dispuse măsuri complementare, respectiv: oprirea definitivă de la comercializare şi retragerea din circuitul consumului uman a cantităţii totale de circa 11,5 tone de produse alimentare nesigure, în general carne, produse din carne şi produse lactate, oprirea temporară a prestării serviciilor pentru 25 de operatori economici şi propunerea închiderii unităţii pe o durată de cel mult 6 luni pentru societatea care administrează Halele Centrale Obor.

FOTO: ANPC
FOTO: ANPC

Comisarii CRPCR Bucureşti-Ilfov au constatat deficienţe precum:

- nerespectarea temperaturii de depozitare şi expunere spre vânzare recomandată de producător

- expunerea spre vânzare în afara spaţiilor frigorifice (comercializare la temperatura mediului ambiant) pentru carne, produse din carne şi produse lactate

- utilizarea unor vitrine frigorifice igienizate necorespunzător (zone cu rugină, resturi alimentare, acumulări de gheaţă murdară, insule de mucegai etc.)

- comercializarea unor produse alimentare nesigure şi a unor produse alimentare cu data limită de consum depăşită

- existenţa căilor de acces cu gresie spartă, a diferenţei de nivel, a treptelor deteriorate nemarcate, care constituie un pericol pentru cumpărători.

FOTO: ANPC
FOTO: ANPC

"Cel mai mult m-au impresionat oamenii care veniseră în piaţă la cumpărături şi vedeau, odată cu noi, mizeria pe care o descopeream în galantare. Nu ne venea să credem; nici nouă, nici lor. Vreau să sublinez un lucru foarte important: niciodată nu ne-am dorit închiderea activităţii unui operator economic. Nu acesta este scopul nostru! Dar mesajul este  unul foarte scurt: Faceţi curăţenie, respectaţi reglementările în vigoareşi, astfel, vă puteţi relua activitatea. Alegerea este doar a operatorilor economici. Curăţenia în spaţiile comerciale, vitrine igienizate şi conforme sau depozitarea corectă amărfurilor sunt lucruri absolut normale, nu excepţii. Sănătatea oamenilor nu se negociază, iar noi manifestăm toleranţă zero faţă de cei care arată respect zero consumatorilor”, a declarat Mihai Culeafă, preşedintele ANPC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.