În contextul marcării a doi ani de la adoptarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, Guvernul României a publicat Raportul anual cu privire la progresul înregistrat în implementarea acesteia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În contextul marcării a doi ani de la adoptarea Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023, Guvernul României publică Raportul anual cu privire la progresul înregistrat în implementarea acesteia. În perioada mai 2022 – mai 2023, toate cele 36 de acţiuni principale prevăzute în Planul aferent strategiei au fost demarate, iar 27 dintre acestea au fost finalizate sau se desfăşoară la parametrii calitativi doriţi”, se arată într-un comunicat oficial. 


Potrivit Executivului, progrese semnificative s-au înregistrat pe următoarele paliere: Intensificarea cooperării inter-instituţionale şi dinamizarea activităţii grupurilor de lucru interne; Îmbunătăţirea colectării datelor referitoare la antisemitism, xenofobie, radicalizare şi discurs instigator la ură; Evaluarea programelor de formare profesională a ofiţerilor şi agenţilor de poliţie în domeniul combaterii antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură; Evaluarea programelor şcolare, universitare şi de pregătire profesională care privesc domeniile relevante pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură; Intensificarea implicării României în eforturile internaţionale menite să combată antisemitismul, xenofobia, radicalizarea şi discursul instigator la ură.

”Din momentul operaţionalizării Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării strategiei şi până în prezent, au avut loc 12 reuniuni şi 21 de întâlniri bilaterale cu reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor care coordonează acţiuni incluse în Planul aferent strategiei, obiectivul prioritar fiind analiza procesului de implementare a acesteia, precum şi identificarea celor mai bune soluţii de eficientizare a activităţii. Activitatea comitetului a urmărit, în principal, consolidarea cooperării interinstituţionale, obţinerea de rezultate concrete ca urmare a materializării obiectivelor strategiei, dar şi recuperarea decalajelor consemnate în Raportul anual publicat în luna mai 2022”, arată Guvernul. 


În perioada supusă evaluării, la 8 dintre reuniunile Comitetului interministerial, au participat specialişti renumiţi în domeniul cercetării şi prezervării memoriei Holocaustului, reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii naţionale şi internaţionale relevante în domeniul combaterii antisemitismului şi promovării vieţii evreieşti, membri ai Corpului diplomatic, precum şi doi supravieţuitori al Holocaustului.


”Referitor la întârzierile consemnate în cele două rapoarte de evaluare a strategiei naţionale realizate în lunile mai şi noiembrie 2022, se constată faptul că există, în continuare, acţiuni, în special în domeniul educaţional, în cazul cărora termenele asumate iniţial nu au fost respectate, progresul înregistrat în ultimul an în implementarea acestora fiind unul limitat. Este nevoie, aşadar, de o mobilizare suplimentară şi de un efort susţinut din partea coordonatorilor acestor acţiuni pentru recuperarea întârzierilor, astfel încât obiectivele strategiei să fie atinse în integralitatea lor”, precizează Executivul. 

Demersurile viitoare privind procesul de implementare a Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură vizează: Recuperarea întârzierilor, astfel încât, la finalul perioadei de implementare, toate cele 36 de acţiuni principale să fie finalizate, respectiv să se desfăşoare la parametrii calitativi doriţi; Elaborarea Raportului final cu privire la progresul înregistrat în implementarea Strategiei naţionale; Elaborarea următoarei Strategii naţionale pentru perioada 2024-2027.

”Guvernul României reafirmă angajamentul ferm cu privire la combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, prezervarea memoriei Holocaustului şi susţinerea educaţiei şi cercetării despre Holocaust şi va continua demersurile pentru consolidarea poziţiei României de model regional în domeniu”, se menţionează în comunicat. 

 

Raportul complet poate fi consultat aici: https://bitly.ws/FtH6

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.