Guvernul a aprobat, joi, printr-o Hotărâre, finanţarea etapei a XVIII-a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor pentru perioada 2010-2024, etapa din acest an urmând să beneficieze de fonduri în sumă de 121 milioane lei, din care 100 milioane de lei credite de angajament şi 21 milioane de lei credite bugetare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Executivului, obiectivele etapei din 2017 a programului vizează realizarea de studii, proiecte tehnice, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru „Dezvoltarea capabilităţii combaterii căderilor de grindină, coordonarea integrată a siguranţei spaţiului aerian şi extinderea domeniilor de activitate pentru intervenţii active în atmosferă şi aplicaţii în agricultură a Centrului Zonal de Coordonare MOLDOVA şi a Unităţii de Combatere a Căderilor de grindină Moldova 1 Iaşi cu grupurile de combatere din structură”; realizarea de studii, proiecte, execuţie lucrări, achiziţie echipamente şi dotări pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 2 Vrancea, Centrul Zonal de coordonare TRANSILVANIA-Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş, „Dezvoltarea capabilităţii de combatere a căderilor de grindină a Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova”, „Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Oltenia”, Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Maramureş.

Va fi realizat şi un studiu privind concepţia de elaborare şi/sau achiziţie şi implementare a tehnologiei de creştere/uniformizare a precipitaţiilor. Vor fi făcute studii privind concepţia de sistem şi strategii de dezvoltare a sistemului şi a unităţilor din structură.

Fondurile sunt asigurate prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017.

”Programul de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor a parcurs până acum 17 etape anuale de dezvoltare. Sistemul are rol de prevenţie şi asigură protecţia culturilor agricole valoroase şi a comunităţilor din zonele de intervenţie, faţă de pagubele provocate de căderile de grindină. Obiectivele Programului se vor atinge treptat, pe măsura implementării etapelor de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor”, se precizează în comunicatul de presă al Executivului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.