Executivul a aprobat, printr-o hotărâre, prelungirea perioadei de implementare a două programe de interes naţional (PIN) care vizează dezinstituţionalizarea persoanelor cu dizabilităţi prin crearea de servicii sociale alternative în comunitate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit comunicatului de presă al Ministeruliu Muncii, cele 2 programe sunt: „Înfiinţarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro/centre de criză şi locuinţe protejate în vederea dezinstituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi aflate în instituţii de tip vechi şi pentru prevenirea instituţionalizării persoanelor cu dizabilităţi din comunitate" şi "Înfiinţarea de servicii sociale în vederea asigurării tranziţiei tinerilor cu dizabilităţi de la sistemul de protecţie specială a copilului către sistemul de protecţie a persoanelor adulte cu dizabilităţi".

În cadrul primului program, care are un buget total de 74.507.000 lei, au fost selectate 55 de proiecte, prin care se propune înfiinţarea a 107 locuinţe protejate, a 33 de centre de zi şi 13 centre respiro/centre de criză.

În cel de-al doilea program, al cărui buget total este de 34.778.000 lei, au fost selectate 16 proiecte, prin care se propune înfiinţarea a 35 de locuinţe protejate şi 16 centre de zi.

Măsurile de prelungire a perioadei de implementare a celor două programe şi de redistribuire a sumelor pentru perioada 2018 – 2023 au fost necesare din cauza efectelor COVID-19, care au dus la imposibilitatea derulării activităţilor şi atingerea rezultatelor în perioada 2018 – 2023 şi, de asemenea, la imposibilitatea accesării sumelor alocate în program, pentru anul 2022, de către majoritatea beneficiarilor finanţărilor, mai indică sursa citată.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.