Prima reuniune a Comitetului interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021 – 2023, coordonat de Irina-Dumitriţa Solomon, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, a avut loc astăzi, 22 martie 2022, la Palatul Victoria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În deschiderea reuniunii, şeful Cancelariei prim-ministrului, Mircea Abrudean, a precizat că Executivul este pe deplin angajat în lupta pentru combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, iar implementarea, cu succes, a Strategiei naţionale, reprezintă o prioritate, arată un comunicat de presă al Executivului. 

„Strategia naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură reprezintă un instrument esenţial, mai ales în actualul context în care asistăm la o intensificare a teoriilor conspiraţioniste şi a mesajelor revizioniste, precum şi la proliferarea, în special în mediul online, a mesajelor antisemite, rasiste sau xenofobe” a afirmat şeful Cancelariei prim-ministrului.

Reprezentantul special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei, combaterea antisemitismului şi xenofobiei, Alexandru Muraru, a subliniat că, la finalul perioadei de implementare a Strategiei naţionale, este esenţial ca România să aibă informaţii complete despre amploarea antisemitismului, xenofobiei şi radicalizării din societatea românească. Totodată, a menţionat că şi în perioada următoare vor continua să existe întâlniri între reprezentanţii Cancelariei Prim-Ministrului şi cei ai Corpului Diplomatic, respectiv ai instituţiilor şi structurilor cu atribuţii în domeniu, mai arată sursa citată

Secretarul de stat Irina-Dumitriţa Solomon a declarat că Strategia naţională nu trebuie să rămână o ţintă asumată doar la nivel discursiv şi a reiterat importanţa pe care Guvernul României o acordă implementării Strategiei naţionale, mai ales prin coordonarea de la nivelul Cancelariei prim-ministrului. De asemenea, a precizat că îndeplinirea celor 36 de acţiuni incluse în Planul aferent Strategiei depinde de gradul de implicare al tuturor actorilor responsabili.

Conform sursei menţionate, la întrevedere, participanţii au prezentat informări cu privire la stadiul demersurilor întreprinse, până la momentul actual, pentru implementarea Strategiei, raportul anual cu privire la progresul înregistrat urmând a fi publicat în luna mai 2022, la împlinirea unui an de la adoptarea Strategiei.

La reuniunea Comitetului interministerial au participat reprezentanţii ministerelor şi instituţiilor care au calitatea de membru – Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiţiei, Ministerului Educaţiei, Ministerului Culturii, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Sportului, Secretariatului General al Guvernului, Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel“, Agenţiei Naţională pentru Romi.

În data de 13 mai 2021, Guvernul României a adoptat, prin Hotărâre de Guvern, prima Strategie naţională pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023 şi Planul de acţiune aferent, iar în data de 28 februarie 2022, a fost înfiinţat, prin Decizia Prim-Ministrului nr. 173/28.02.2022, Comitetul interministerial pentru monitorizarea implementării Strategiei naţionale pentru prevenirea şi combaterea antisemitismului, xenofobiei, radicalizării şi discursului instigator la ură, aferentă perioadei 2021-2023.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.