Guvernul, la propunerea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, a aprobat în şedinţa de joi hotărârea care vizează declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele care fac parte din coridorul aferent lucrării de utilitate publică de interes naţional ”Acces rutier complementar descărcare A3 Comarnic”. Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii, este necesar a fi expropriată o suprafaţă de 21.660 mp, aferentă unui număr de 44 imobile proprietate privată situate pe raza localităţii Comarnic din judeţul Prahova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Ministerului Transporturilor, ”prin realizarea acestei investiţii se va realiza un sector de drum care va răspunde cererii de transport în creştere, asigurând un grad ridicat de siguranţă a traficului rutier”. ”Pentru realizarea lucrărilor aferente obiectivului de investiţii, este necesar a fi expropriată o suprafaţă de 21.660 mp, aferentă unui număr de 44 imobile proprietate privată situate pe raza localităţii Comarnic din judeţul Prahova”, precizează ministerul.

De asemenea, având în vedere că pentru realizarea lucrării de utilitate publică de interes national este necesară ocuparea unei suprafeţe de 53.895 mp teren aparţinând proprietăţii publice a statului, administrator fiind Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, precum şi 28.165 mp aparţinând proprietăţii unităţilor administrativ-teritoriale Comarnic din judeţul Prahova, prin actul normativ s-a aprobat şi lista imobilelor proprietate publică a statului, precum şi lista imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică.

”Suma aferentă despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată este de 286.254, 27 lei. Suma va fi alocată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2023, nr. 368/2022, la capitolul 84.01 „Transporturi”, subcapitolul 03 „Transport Rutier”, titlul 56 ”Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile (FEN) postaderare’’, articolul 56.48 ”Programe finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) aferente cadrului financiar 2021-2027”, mai arată Ministerul Transporturilor.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat prin hotărâre şi declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului şi a listei imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale, situate pe amplasamentul suplimentar care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes naţional „Reabilitarea liniei de cale ferată Braşov – Simeria, componentă a Coridorului Rin - Dunăre, pentru circulaţia trenurilor cu viteza maximă de 160 km/h, tronsonul Braşov - Sighişoara, subsecţiunile: 1. Braşov – Apaţa şi 3. Caţa – Sighişoara”, aflate pe raza unităţilor administrativ-teritoriale: Bod – judeţul Braşov şi Vânători – judeţul Mureş.

Ministerul mai afirmă că ”actul normativ conţine lista proprietarilor de imobile proprietate privată supuse exproprierii, aflate pe raza localităţilor antemenţionate, precum şi sumele individuale estimate de către expropriator aferente despăgubirilor în cuantum total de 1.076.148,52 lei”.

”Pe lângă acestea actul normativ conţine şi lista imobilelor proprietate publică a statului (12.158 mp), precum şi lista imobilelor proprietate publică a unităţilor administrativ – teritoriale (4.901 mp), care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică. Suma de 1.076.148,52 lei se alocă de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în conformitate cu Legea bugetului de stat pe anul 2023, nr. 368/2022, la capitolul 84.01 ”Transporturi”, titlul 58 „Proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014 – 2020”, articolul 58.19 - Transferuri din bugetul de stat necesare susţinerii derulării proiectelor aprobate la finanţare în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei”, se menţionează în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.