Guvernul a majorat, joi, plafonul veniturilor pensionarilor până la care plata contribuţiilor de sănătate se face de la bugetul de stat, de la 740 la 872 de lei, de această măsură urmând să beneficieze peste 500.000 de pensionari

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În şedinţa de joi a Executivului s-a aprobat o Ordonanţă de Urgenţă prin care este modificată Legea 95/2006 privind reforma în sănătate. Astfel, s-a decis majorarea de la 740 lei la 872 de lei a veniturilor obţinute de pensionari, până la care contribuţia de asigurări sociale de sănătate se plăteşte de la bugetul de stat.

De acest sprijin vor beneficia, în anul 2016, 2.454.949 de pensionari. Dintre aceştia, 1.946.340 se încadrau deja în condiţiile legale întrucât aveau pensii mai mici de 740 de lei. Prin decizia de joi, alţi 508.609 de pensionari, cu venituri între 740 şi 872 de lei, vor avea asigurările de sănătate plătite de la bugetul de stat. 

Prin aceeaşi Ordonanţă de Urgenţă se schimbă condiţiile în care persoanele asigurate îşi pot schimba medicul de familie. Astfel, acesta va putea fi schimbat şi la mai puţin de şase luni de la înscrierea pe listele acestuia dacă survine decesul medicului, dacă intră la închisoare sau dacă asiguratul îşi schimbă domiciliul.

O altă prevedere se referă la cardul naţional de asigurări sociale de sănătate, persoanele care refuză din motive religioase sau de conştiinţe primirea cardului putându-li-se elibera adeverinţă de asigurat.

Totodată, perioada de valabilitate a cardului european de asigurări sociale de sănătate a fost majorată de la şase luni la un an, întrucât în statele europene durata valabilităţii este mai mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.