Clădiri care aparţin unui număr de 14 grădiniţe, şcoli şi licee din cinci localităţi ale judeţului Gorj au fost afectate de cutremurul produs în 14 februarie, în unele cazuri fisurile apărând în pereţii de rezistenţă. Pentru unele dintre aceste imobile, Centrul Judeţean de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei (CJCCI) Gorj a recomandat realizarea unor inspecţii extinse, iar la nivelul unora dintre şcoli se analizează organizarea săptămâna viitoare, a programului „Săptămâna vedre”, care nu implică prezenţa fizică a elevilor îm unităţile şcolare. În ceea ce priveşte clădirile cu destinaţie de locuinţă, comisia de verificare a constatat că nu au fost afectate structurile de rezistenţă în urma seismelor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Bilanţul dat publicităţii vineri de CJCCI Gorj arată că, în urma seismului de marţi după-amiază. clădiri ce aparţin unor şcoli, grădiniţe sau licee din două oraşe şi trei comune prezintă avarii. 
 
Cel mai afectat este municipiul Târgu Jiu unde clădirile a opt unităţi şcolare au fost avariate.
 
Astfel, la Grădiniţa cu Program Normal nr. 20 au fost constatate fisuri orizontale la nivelul tencuielii şi tavanului, fisuri exterioare verticale şi la 45o în pereţii de rezistenţă, dar nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate. La Liceul Tehnic "Ion Mincu" s-au constatat fisuri pe grinzi, între corpurile de clădire, într-un perete despărţitor dintre două încăperi de la etajul unu, specialiştii recomandând, în cazul acestuia, o inspecţie extinsă la un perete despărţitor etajul 1 pe latura de nord a imobilului, în zona cabinetului de fizică, având în vedere fisura din zid.
 
Tot în Târgu Jiu, la Liceul Auto "Traian Vuia" căminul unde sunt cazaţi elevii prezintă fisuri între corpuri de clădiri, fisuri orizontale sub grinzi şi zidărie iar în urma seismului un rezervor metalic de la etajul 3, prins în perete, s-a desprins. Nu s-au identificat vizual elemente ale structurii de rezistenţă afectate.
 
La Şcoala Gimnazială nr. 7 în urma cutremurului s-a produs o fisură a peretelui exterior pe latura de nord a clădirii, precum şi fisuri interioare de tencuială ale tavanului de lemn şi desprindere tencuieli de pe tavane, iar tencuiala de pe soclu sa desprins. În cazul acestei şcoli CJCCI a recomandat o inspecţie extinsă.
 
Tot inspecţie extinsă s-a solicitat şi în cazul Grădiniţei cu program prelungit nr.13 Târgu-Jiu unde s-a constatat că structura de rezistenţă este afectată, existând multiple fisuri în pereţi.
 
La Grădiniţa cu program prelungit nr.7 Târgu-Jiu s-au produs fisuri interioare între tavane şi ziduri la nivelul tencuielii, fiind emisă recomandarea de urmărire a fenomenului şi luarea unor decizii ulterioare.
 
De asemenea, la Grădiniţa cu program prelungit Preajba Târgu Jiu au apărut fisuri în pereţii interiori pe verticală, fiind restricţionat accesul în zona muzeu şi sala spectacole, iar la Şcoala Gimnazială "Grigore Geamănu" Turcineşti mai mulţi pereţi au fost fisuraţi.
 
În comuna Stăneşti, ambele corpuri de clădire ale Şcolii Gimnaziale Stăneşti au fost afectate, fiind constatate fisuri, pereţi exteriori şi colţuri dislocate, desprinderi de planşee şi zidărie, coşuri de fum căzute. 
 
Tot la Stăneşti, Şcoala Primară Căleşti are fisuri ale fundaţiei şi pereţilor exteriori pe latura de Est a amfiteatrului şcolii, în cazul aceste clădiri existând recomandare de realizare a unei inspecţii extinse şi interzicerea accesului în amfiteatru şi restricţionarea accesului în spaţiile alăturate.
 
Liceul Tehnologic din oraşul Tismana a fost grav afectat de cutremur, corpul A al liceului având afectată structura de rezistenţă. Autorităţile au recomandat o expertiză tehnică ş au dispus interzicerea utilizării pe latura de Nord la etajul clădirii. Tot în Tismana, Şcoala Gimnazială Celei are structura de rezistenţă afectată, pereţi transversali deplasaţi şi cu fisuri multiple, pereţi exteriori fisurai, un planşeu desprins şi un colţ clădire fisurat şi deplasat în zona de Nord. Şi  în acest caz s-a dispus expertizarea tehnică a clădirii şi s-a interzis utilizarea imobilului pe latura stângă până la grinda suspendată.
 
Şcoala Gimnazială din comuna Arcani are structura de rezistenţă grav afectată dar şi pereţii grava variaţi, CJCCI Gorj transmite că a interzis accesul şi utilizarea imobilului.
 
Şi Şcoala Primară Valea Mare din comuna Runcu are structura de rezistenţă afectată.
 
„Pentru siguranţa copiilor, la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj şi a Consiliilor de administraţie a unităţilor şcolare se analizează în acest moment posibilitatea ca pentru săptămâna 20-24.02.2023, să fie organizat în unităţile şcoale sau o parte a unităţilor şcolare Programul «Săptămâna Verde» care nu presupune prezenţa fizică a elevilor în unităţile şcolare. Situaţia unităţilor şcolare care au optat pentru această formă de învăţământ urmează să fie comunicată de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj în cel mai scurt timp.În această perioadă, administratorii clădirilor cu destinaţie unitate de învâţământ vor desfăşura lucrări specifice pentru îndepărtarea efectelor produse de cutremurele care s-au produs în judeţul Gorj”, transmite CJCCI.
 
Autorităţile din Gorj precizează că la clădirile cu destinaţie locuinţă individuală sau colectivă unde au fost semnalate fisuri sau alte efecte ale cutremurelor „comisiile deplasate în teren nu au observat elemente ale structurilor de rezistenţă afectate”, iar acolo unde există fisuri superficiale sau alte efecte ale cutremurelor apărute la construcţiile individuale, cetăţenii care deţin asigurări ale imobilelor pot iniţia demersurile şi procedurile legale pentru despăgubire.
 
În Gorj, cel mai afectat dintre judeţe, continuă activitatea de evaluare a stării tehnice a imobilelor şi evaluarea gradului de afectare a structurii de rezistenţă la clădirile unde au fost semnalate fisuri, atât la solicitările primite din partea cetăţenilor, cât şi din partea autorităţilor locale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.