Şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a participat, în perioada 17-19 mai, la cea de-a XVI-a ediţie a Conferinţei şefilor Apărării din Balcani pe probleme de cooperare militară, organizată la Sofia, Bulgaria.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Agenda reuniunii a vizat discutarea stadiului şi intensificarea cooperării în domeniul apărării la nivelul statelor din Balcani, cu accent pe instruirea în comun şi gestionarea ameninţărilor asimetrice. În cadrul conferinţei, şefii Apărării au semnat Declaraţia Comună (Joint Statement) prin care se transmit orientările de cooperare pentru perioada următoare, precum şi dezvoltarea proiectelor iniţiate în comun”, a transmis, vineri, Ministerul Apărării.

Sursa citată a precizat că, totodată, şefii Apărării au aprobat concluziile subgrupurilor de lucru pe domeniile educaţie, instruire şi exerciţii, respectiv ameninţări asimetrice şi au apreciat activitatea desfăşurată sub preşedinţia bulgară a iniţiativei.

Potrivit ministerului, generalul Daniel Petrescu a subliniat faptul că dinamica situaţiei regionale de securitate impune afirmarea angajamentului pentru întărirea cooperării militare în Balcani.

”Declaraţia comună identifică modalităţi concrete pentru creşterea colaborării, cum ar fi cele din domeniul apărării cibernetice, dar şi cele din planul instruirii forţelor pentru creşterea interoperabilităţii", a declarat şeful Apărării.

Potrivit MApN, în marja conferinţei, generalul Daniel Petrescu a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său din Turcia, generalul Yaşar Güler.

Forumul se desfăşoară anual şi reuneşte şefii Apărării din nouă ţări din Europa de Sud-Est: Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Grecia, Macedonia de Nord, Muntenegru, România, Serbia şi Turcia.

”Acesta are drept scop dinamizarea cooperării militare regionale prin întărirea securităţii şi asigurarea unui climat de stabilitate în regiunea Balcanilor, identificarea şi dezvoltarea unui mecanism regional de gestionare a crizelor şi participarea în comun la exerciţii pentru creşterea interoperabilităţii forţelor armate din regiune. La această ediţie a conferinţei au fost invitaţi şi şefii apărării din Croaţia şi Slovenia, precum şi reprezentanţi de nivel înalt ai NATO şi UE”, a mai transmis ministerul.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.