Generalul de brigadă Ovidiu Lungu (România) a preluat funcţia de şef de stat major al operaţiei EUFOR ALTHEA de la generalul de brigadă Zoltán Somogyi (Ungaria), anunţă, joi. Ministerul Apărării. Ceremonia de predare-primire a funcţiei a avut loc în baza militară Camp Butmir din Sarajevo, în prezenţa ambasadorilor României şi Ungariei în Bosnia şi Herţegovina şi a comandantului EUFOR, generalul-maior Helmut Habermayer.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noul şef de stat major l-a asigurat pe comandantul misiunii Uniunii Europene din Bosnia şi Herţegovina de angajamentul  pentru îndeplinirea obiectivelor-cheie ale operaţiei ALTHEA”, a transmis Ministerul Apărării.

”Sunt încântat de relaţiile de cooperare cu partenerii noştri în Bosnia şi Herţegovina. Participarea românească la acest efort al Uniunii Europene este consistentă, iar prestaţia profesională a militarilor români este apreciată de colegii din misiune. Prin dăruire personală şi, cel mai important, prin efort conjugat, putem contribui la menţinerea stabilităţii în această regiune", a declarat generalul de brigadă Ovidiu Lungu.

Anterior ocupării acestei funcţii, generalul de brigadă Ovidiu Lungu s-a aflat la comanda Brigăzii 1 Mecanizată ”Argedava". De asemenea, a îndeplinit funcţia de şef de stat major al Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est şi a participat la patru misiuni internaţionale în Irak şi Afganistan.

Operaţia EUFOR ALTHEA a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina (BiH) a fost lansată în decembrie 2004, în baza mandatului Consiliului de Securitate al ONU (Rezoluţia UN nr. 1575/2004).

Misiunea succedă operaţiilor SFOR şi IFOR, desfăşurate sub comandă NATO.

Din anul 2012, EUFOR ALTHEA se concentrează pe antrenarea şi consolidarea capacităţii forţelor armate ale BiH. Obiectivele principale ale EUFOR ALTHEA sunt sprijinul strategiei unitare a Uniunii Europene pentru BiH, asigurarea unui mediu sigur şi stabil, în special prin sprijinul autorităţilor publice şi instruirea combinată şi colectivă a forţelor armate din această ţară.

În prezent, la operaţia EUFOR ALTHEA participă peste 1.100 de militari din 22 de state contributoare: Albania, Austria, Belgia, Bulgaria, Chile, Republica Cehă, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Macedonia de Nord, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Turcia şi Ungaria.

Contingentul românesc numără peste 200 de militari.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.